Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde edebiyat halkalarının dil becerilerinin gelişimine etkisi
The effect of literature circles on language skills in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 667200
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KARATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada edebiyat halkaları yönteminin Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dil becerilerinin gelişimine ve öz yeterlik algılarına etkisi araştırılmıştır. Çalışma, karma yöntem modellerinden biri olan yakınsak karma yöntem şeklinde desenlenmiştir. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen araştırmada çalışma grubunu Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen farklı uyruklardan öğrenciler oluşturmaktadır. Edebiyat halkaları uygulamaları A2 düzeyinden C1 düzeyine kadar her kur için 6 hafta olmak üzere bütün kurlarda aynı uygulama basamakları izlenerek 24 haftada tamamlanmıştır. Veri toplama araçları olarak nicel veriler için Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi okuma, dinleme, konuşma ve yazma öz yeterlik ölçekleri; nitel veriler için öğrenci ve öğretmen görüşme formları kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS programı aracılığıyla yapılan istatistiksel analizler, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre A2 ve B1 kuru okuma puanlarında ve dil becerileri öz yeterlik algılarında deney grubunun lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Nitel verilerin içerik analizinden elde edilen bulgulara göre uygulamaya katılan öğrenciler edebiyat halkalarının Türkçe öğrenmelerine yardımcı olduğunu, kendilerini bu yöntemle daha rahat ve öz güvenli hissettiklerini ifade etmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu edebiyat halkalarını eğlenceli bulduğunu belirtmiş; genel olarak resimleyici-çizer görevi dışında olumsuz görüşlerin olmadığı belirlenmiştir. Uygulayıcı öğretmen de edebiyat halkaları ile bir metni farklı yönlerden incelemenin, klasik metin işlemeye göre daha detaylı, anlamayı pekiştirici ve işlevsel olduğunu ifade etmiştir. Sonuç olarak edebiyat halkalarının Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin okuduğunu anlama becerisini geliştirdiği ve konuşma, dinleme, okuma ve yazma öz yeterlik algılarını olumlu yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of the literature circles method on the development of language skills and self-efficacy perceptions of students who learn Turkish as a foreign language was investigated. The study was designed as a convergent mixed method which is one of the mixed method models. In the study conducted at Bolu Abant Izzet Baysal University Turkish Teaching Application and Research Center, the study group consists of students from different nationalities who learn Turkish as a foreign language. The literature circles applications were completed in 24 weeks, following the same application steps in all levels 6 weeks for each level from A2 level to C1 level. For quantitative data; teaching Turkish as a foreign language reading, listening, speaking and writing self-efficacy scales; for qualitative data student and teacher interview forms were used as data collection tools. In the analysis of quantitative data, statistical analysis was performed using the SPSS program and content analysis was performed in the analysis of qualitative data. According to the findings, there is a significant difference in A2 and B1 reading scores and language skills self-efficacy perceptions in favor of the experimental group. According to the findings obtained from the content analysis of the qualitative data, the students who participated in the application stated that literature circles helped them learn Turkish, and they felt more comfortable and confident with this method. Most of the participants stated that they found the literature circles entertaining. It has been determined that there are generally no negative opinions apart from the task of illustrator. The practitioner teacher, on the other hand, stated that examining a text with literary circles from different angles is more detailed, reinforcing and functional than classical text analyzing. As a result, it can be said that literature circles improve the reading comprehension skills and positively affect speaking, listening, reading and writing skills self-efficacy of those who learn Turkish as a foreign language.
Benzer Tezler
- The determination and application of suprasegmental structures in teaching English
İngilizce öğretiminde parçalarüstü yapıların saptanması ve uygulanması
METİN YURTBAŞI
Doktora
İngilizce
2013
Dilbilimİstanbul ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
- Arapça öğrenen üniversiteli Türk öğrencilerin dil hataları ve çözüm önerileri (ses ve anlam örneği)
Language errors and solution suggestions of Turkish university students who learning arabic (sound and meaning example)
HAYRULLAH ÇETİNKAYA
Doktora
Türkçe
2023
Doğu Dilleri ve EdebiyatıAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ALİ KILAY ARAZ
- Çok dilli ve çok kültürlü sınıflarda edebi metinlerin aracılık etkinlikleri ve stratejileri ile öğretimi
Teaching literary texts with mediation activities and strategies in plurinlingual and pluricultural classrooms
FATMA NUR KABAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Eğitim ve ÖğretimYıldız Teknik ÜniversitesiTürkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CELİLE EREN ÖKTEN
- Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde şiir metinlerinden yararlanma
Teaching Turkish as a foreign language making use of poetry texts
SEDA ARTUÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Eğitim ve ÖğretimGazi ÜniversitesiTürkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖMER ÖZKAN
- Yabancı dil olarak Türkçe ders kitaplarında kültürel unsurların kullanımı: Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti örneği (C1 – C2 seviyesi)
The use of cultural elements in Turkish as a foreign language coursebooks: Yunus Emre Institute 7 İklim Teaching Turkish Sets (C1 - C2 level)
METE ALMALI
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimTokat Gaziosmanpaşa ÜniversitesiTürkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ADEM İŞCAN