Hasan Ali Yücel ve Nurettin Topçu'nun eğitim felsefelerinin karşılaştırılması
The comparison of Hasan Ali Yücel's and Nurettin Topçu's philosophies of education
  1. Tez No: 667250
  2. Yazar: KEZBAN İLKEM KARAKÜLAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Felsefesi, Hasan Ali Yücel, Nurettin Topçu, philosophy education, Hasan Ali Yücel, Nurettin Topçu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hasan Ali Yücel ve Nurettin Topçu'nun eğitim felsefelerini karşılaştırıp benzer ve farklı yönlerini ortaya koyarak günümüz eğitim felsefesine olan etkilerini incelemektir. Çünkü eğitim felsefesi değişen, gelişen ve dönüşen bir yapıya sahiptir. Günümüz eğitim felsefesi temelini geçmiş dönemde oluşturulmuş uygulanmış eğitim felsefesinden alır. Bu düşünceden hareketle araştırmada bir dönemin eğitim felsefesinin en temel unsurlarının oluşmasında etkili olduğu düşünülen Hasan Ali Yücel ve Nurettin Topçu'nun eğitim anlayışları, eğitim felsefeleri onların kaleme aldığı eserler ve kendileri hakkında yapılmış araştırmalardan faydalanarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada yaşadığı dönemin Milli Eğitim Bakanlığı görevini de yapan Hasan Ali Yücel ve eğitim konusunda birçok değerli eseri ve araştırmaları bulunan Nurettin Topçu'nun hayatı, kişilik özellikleri, eserleri, eğitim felsefeleri, Türk eğitim ve kültürüne etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada Hasan Ali Yücel ve Nurettin Topçu'nun eğitim felsefesine yönelik yaptıkları çalışmaların Türk eğitim felsefesinin oluşmasında etkili olduğu görülmüştür. Hasan Ali Yücel'in kırsal kesimde yaşayan toplumların eğitimine verdiği önem ile Nurettin Topçu'nun öğretmenlerin yetiştirilmesi konusundaki görüşleri günümüzün eğitim felsefesi ile benzerlik gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpase of this study is to compare Hasan Ali Yücel and Nurettin Topçu's philosophies of education by pointing out the slmilar and different aspects of them and haw they affect philosophy of education nowadays As, philosophy of education has a structure which is changing, improwing and inter converting. Nowadays, philosophy of education bases on the past philosophy of education methods which werepractised, analysed many years ago. From this point of view. Hasan Ali Yücel and Nurettin Topçu's philosophies and intellections of education, their studies and researches which are related to them, were affected the basis of philosophy of edication and it is propased in this study. Hasan Ali Yücel, contributed to education as a minister of edication and Nurettin Topçu had plenty of valuable studies, researches about education. Also his personality, philosophies of education, the effects of his works upon the Türkish education and culture are painted out in this study broadly. It is seen that Hasan Ali Yücel and Nurettin Topçu's studies for philosophy of education are effective about the formation of Türkish Philosophy of Education. Hasan Ali Yücel staded the importance of education of the people who lived in rural areas; moreover Nurettim Topçu's apinions which are related to educate teachers have a striking similarity to nowadays philosophy of education.