İstanbul Şehir Tiyatroları'nda 2008-2009 ve 2012-2013 yıllarında sahnelenen Anton Çehov'un Vişne Bahçesi adlı oyunlarının karşılaştırmalı reji analizi
Comparative direction analysis of Anton Chekhov's The Cherry Orchard staged in Istanbul Metropolitan Municipality City Theatre in 2008-2009 and 2012-2013
- Tez No: 667249
- Danışmanlar: DOÇ. NAZIM UĞUR ÖZÜAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Anton Çehov, Vişne Bahçesi, Reji, Engin Alkan, Ali Taygun, Yönetmen, Tiyatro, Anton Chekhov, The Cherry Orchard, Directing, Engin Alkan, Ali Taygun, Director, Theatre
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, Anton Çehov'un Vişne Bahçesi adlı eserinin, aynı kurum içerisinde, dört yıl arayla, iki farklı yönetmen tarafından sahnelenmesindeki biçimsel özellikler, benzerlikler ve farklılıkların tespit edilmesi, yönetmenlerin oyuna bakış açılarının irdelenmesi ve bu bağlamda, hem Vişne Bahçesi oyununu yönetecek olan yönetmenlere hem de akademik alanda çalışma yapacak kişilere kaynak oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Aynı oyunun kurum tiyatrosu içinde farklı yönetmenler tarafından nasıl bir yorumla sahnelendiğini, nasıl bir reji çalışması yürütüldüğünü saptamak bu çalışmanın temel konusudur. Çalışmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları arşivi, kitaplar, süreli yayınlar, tezler ve başvuru eserleri gibi kaynaklardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the stylistic features, similarities and differences in the staging of Anton Chekhov's work called The Cherry Orchard by two different directors within the same institution, four years apart, examining the directors' point of view to the play, and in this context, to create resources for directors who will direct The Cherry Orchard and for people who work in the academic field. It is the main subject of this study to determine the interpretation of the same play by different directors within the institution's theater and what kind of directional work is carried out. In the study, resources such as the Archive of Istanbul Metropolitan Municipality City Theaters, books, periodicals, theses and reference works were used.