Sürdürülebilirlik balans skor kart yöntemi ile performans ölçümü: Diş hekimliği fakültesinde uygulama
Performance measurement by the sustainability balanced scorecard method: Application in the faculty of dentistry
  1. Tez No: 667254
  2. Yazar: AYŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS VARICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Sürdürülebilirlik Balans Skor Kart, Diş Hekimliği Fakültesi, Performance, Sustainability Balanced Scorecard, Faculty of Dentistry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Sürdürülebilirlik zamanının en önemli mücadelelerinden ve zorluklarından biri olmaktadır. Sürdürülebilirlik bileşenlerini dikkate alan skor kart yaklaşımı kullanmak, işletme performansını değerlendirmek için güçlü ve yararlı bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, Sürdürülebilirlik Balans Skor Kart (SBSK)'ın beş boyutlu formunu bir sağlık kurumu olan Diş Hekimliği Fakültesi'nde uygulamaktır. Bu amaca yönelik olarak, kuruma ait beş boyutlu SBSK strateji haritası oluşturulmuştur. Boyutlar;“sürdürülebilirlik”,“finansal”,“müşteri (hasta)”,“iç süreçler”,“öğrenme ve gelişme”boyutlarıdır. Ardından her bir boyutun performansını ölçmede kullanılacak stratejik amaç ve değerlendirme ölçütleri belirlenmiştir. Daha sonra, boyutların performansı belirlenen stratejik amaç ve değerlendirme ölçütleri kapsamında incelenmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak SBSK sonuçları, özet olarak tablo halinde raporlanmıştır. Boyutların incelenmesi sırasında gerekli verilerin elde edilmesinde, hem nitel hem de nicel veri toplama tekniklerinden faydalanılmıştır. Nitel verilerin elde edilmesinde mülakat çalışması yapılmıştır. Nicel verilerin elde edilmesinde ise, anket çalışması yapılmış ayrıca kurumun 2017-2018 yıllarına ait bilanço, gelir tablosu ve faaliyet raporlarından yararlanılmıştır. Sonuç olarak kurumun, sürdürülebilirlik boyutunda kısmen başarılı olduğu, finansal boyutta pozitif değerlere sahip olduğu ve gelişim gösterdiği, müşteri boyutunda ve iç süreçler boyutlarında genel olarak başarılı olduğu, öğrenme ve gelişme boyutunda ise çalışanlar kapsamında başarısız olduğu tespit edilmiştir. Toplamda ise, belirlenen 17 stratejik amaçtan 6'sında başarısız olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainability is one of the most important challenges and difficulties of its time. Using a scorecard approach that takes sustainability components into account is a powerful and useful method for evaluating the performance of the business. The purpose of this study is to apply the five-dimensional form of the Sustainability Balanced Scorecard in a health institution, Faculty of Dentistry. For this purpose, a five-dimensional SBSK strategy map of the institution was created. Dimensions on the map are“sustainability”,“financial”,“customer (patient)”,“internal processes”,“learning and development”. Afterwards, the strategic purpose and evaluation criteria to be used in measuring the performance of each dimension were determined. Then, the performance of the dimensions was examined and explained within the scope of the determined strategic purpose and evaluation criteria. Finally, results of SBSK were reported as a chart. Both qualitative and quantitative data collection techniques were used in obtaining the required data during the examination of the dimensions. An interview study was conducted to obtain qualitative data. As to obtaining quantitative data, a survey was conducted and additively, the government agency's balance sheets, income statement and activity reports for 2017-2018 were used. As a result, it has been determined that the institution is partially successful in the sustainability dimension, has made progress and has positive values in the financial dimension and has improved, been successful in the customer and the internal processes dimensions, and failed in the learning and development dimension within the scope of the employees. In total, it was concluded that 6 out of the 17 determined strategic goals failed.