Fakoemülsifikasyon cerrahisinde intrakamaral sefuroksim ve subkonjonktival gentamisin uygulamasının kornea endoteline etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of intracameral cefuroxime and subconjunctival gentamicin application on corneal endothelium in phacoemulsification surgery
  1. Tez No: 667275
  2. Yazar: SERTAÇ TATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Speküler mikroskopi, sefuroksim, kornea endoteli, Specular microscopy, cefuroxime, corneal endothelium
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Fakoemülsifikasyon cerrahisinde intrakamaral sefuroksim (İKS) ve subkonjonktival gentamisin (SCG) uygulamasının santral kornea kalınlığı (SKK), endotel hücre yoğunluğu (ECD) ve endotel morfolojisine etkilerinin karşılaştırılması Gereç ve yöntem: SBÜ İzmir Bozyaka Sağlık ve Uygulama Araştırma Merkezi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Mayıs 2017-Mayıs 2019 tarihleri arasında komplikasyonsuz katarakt cerrahisi geçiren 87 hastanın 88 gözü retrospektif olarak incelendi. Hastalar ameliyat sonunda intrakamaral sefuroksim veya subkonjonktival gentamisin uygulanmış olmasına göre iki gruba ayrıldı. Tüm olguların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EDGK), ön segment muayenesi, göz içi basıncı, fundus muayenesi bulguları kaydedildi. Ameliyat öncesinde ve postoperatif 1.hafta, 1.ay ve 3.aydaki ECD, hegzagonalite, varyasyon katsayısı (VK) ve SKK ölçümleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan olguların; SCG grubundaki 37 hastanın yaş ortalaması 69,2 olup 20'si (%54,1) kadın, 17'si (%45,9) erkek, İKS grubundaki 51 hastanın yaş ortalaması 69,9 olup 20'si (%39,2) kadın, 31'i (%60,8) erkekti. Her iki grupta postoperatif 1.hafta, 1.ay ve 3.aydaki ECD ölçümleri preoperatif değerlere göre anlamlı olarak düşüktü. SCG grubunda, preoperatif ve postoperatif 1.ayda ECD 2352,49±213,82 hücre/mm2 ve 1952,59±351,66 hücre/mm2 , İKS grubunda 2395,98±287,04 hücre/mm2 ve 1977,31±426,43 hücre/mm2 saptandı. SCG grubunda postoperatif 1.ayda ortalama ECD azalması %16,75, İKS grubunda %17,07 idi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p:0,899). SCG grubunda, VK değeri için 3 postoperatif ölçümün hepsinde başlangıca kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p:0,875, 0,851 ve 0,138). İKS grubunda ise preoperatif CV değerlerine göre postoperatif 1. hafta ve 1. aydaki değerlerde istatistiksel olarak anlamlı artış gözlendi (p:0,000, 0,012 ve 0,232). Hegzagonalite değerinde postoperatif 1.hafta ve 1.ayda her iki grupta benzer sonuçlar elde edildi. Ancak postoperatif 3.ayda hegzagonalite İKS grubunda, SCG grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı (p:0,019). SKK değerinde, postoperatif tüm zamanlarda iki grup arasında benzer sonuçlar elde edildi. Ancak grup içi analizde SKK'nın postoperatif 1.ayda SCG grubunda preoperatif değerlere döndüğü (p:0,483), İKS grubunda ise hala preoperatif değerden yüksek olduğu saptandı (p:0,015). Toplam uygulanan enerji, operasyon süresi ve kullanılan dengeli tuz çözeltisi (BSS) miktarı değerlerinde de iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Sonuçlarımız intrakamaral sefuroksim enjeksiyonunun, kornea endotelinde 3 ay içinde düzelme eğiliminde olan subklinik toksik strese neden olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu toksisite yalnızca mikroskobik seviyededir ve iki grupta da elde edilen benzer postoperatif görme keskinliği ve ECD ölçümlerinin kanıtladığı gibi klinik sonuçlar üzerinde bir etkisi yoktur. İntrakamaral sefuroksim profilaksisi, endoftalmi oranını 5 kat azaltır, bu nedenle bu çalışmada gözlemlenen minimum endotel toksisitesi, katarakt cerrahisinin böylesine yıkıcı bir komplikasyonundan kaçınmak için küçük bir yük olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Comparison of the effects of intracameral cefuroxime (ICC) and subconjunctival gentamicin (SCG) application on central corneal thickness (CCT), endothelial cell density (ECD) and endothelial morphology in phacoemulsification surgery. Methods: 88 eyes of 87 patients who underwent uncomplicated cataract surgery between May 2017 and May 2019 at the Health Sciences University Izmir Bozyaka Health and Practice Research Center Ophthalmology Clinic were retrospectively analyzed. Patients were divided into two groups according to whether intracameral cefuroxime or subconjunctival gentamicin was administered at the end of the operation. The best corrected visual acuity, anterior segment examination, intraocular pressure and fundus examination findings of all cases were recorded. ECD, hexagonality, coefficient of variation (CV) and CCT measurements were recorded before the operation and at the postoperative week 1, month 1 and month 3. Results: The mean age of 37 patients in the subconjunctival gentamicin group was 69.2, and 20 (54.1%) were female and 17 (45.9%) were male. The mean age of 51 patients in the intracameral cefuroxime group was 69.9 and 20 (39.2%) were female and 31 (60.8%) were male. ECD measurements at postoperative 1st week, 1st month and 3rd month were significantly lower than preoperative values in both groups. At preoperative and postoperative 1st month ECD, was 2352,49 ± 213,82 cells / mm2 and 1952,59 ± 351,66 cells / mm2 in SCG group, and in the ICC group 2395,98 ± 287,04 cells / mm2 and 1977,31 ± 426.43 cells / mm2 were detected. In the SCG group, the mean ECD reduction in postoperative 1st month was 16.75%, ICC group was 17.07%, and there was no statistically significant difference between the groups (p:0,899). VK value in SCG group; there was no statistically significant difference from baseline in all 3 postoperative measurements (p:0,875, 0,851 ve 0,138) . In the ICC group, a statistically significant increase was observed in the postoperative 1st week and 1st month according to the preoperative CV values (p:0,000, 0,012 ve 0,232). Similar results were obtained in both groups in the postoperative 1st week and 1st month with hexagonality value. However, the hexagonality was statistically significantly lower in the ICS group compared to the SCG group at 3 months postoperatively (p:0,019). Similar results were obtained between the two groups in terms of CCT at all times postoperatively. However, in-group analysis, it was found that CCT returned to preoperative values in the SCG group in the postoperative 1st month (p:0,483), and was still higher than the preoperative value in the ICS group (p:0,015). No statistically significant difference was found between the two groups in terms of total applied energy, operation time and BSS amount used. Conclusion: Our results suggest that intracameral cefuroxime injection can cause a subclinical toxic stress in the corneal endothelium which tends to resolve within 3 months. However, that toxicity is only at a microscopic level and does not have an impact on clinical results evidenced by similar postoperative vision and ECL outcomes obtained in ICC as with SCG. Intracameral cefuroxime prophylaxis decreases the endophthalmitis rate 5 fold so that minimal endothelial toxicity observed in this study may be considered a little burden for avoiding such a devastating complication of cataract surgery.