Hibrit araçlarda kullanılan plastik koruma ekipmanlarının, tasarım revizyonları ile meydana gelebilecek boyutsal hataların önlenmesi
Preventing of encountered dimensional failures with design revisions of the plastic protective equipment of hybrid vehicles
  1. Tez No: 667409
  2. Yazar: FIRAT SÜLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Boyutsal Değişim, Plastik Enjeksiyon İle Kalıplama, Plastik Ürün Tasarımı, Warpage, Plastic Injection Moulding, Plastic Product Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son yıllarda, yeni nesil hibrit araçların kullanım miktarları giderek artmakta olup bu alanda yapılan çalışmaların sayısı da hızla artmaktadır. Yeni nesil hibrit araçlarda, içten yanmalı motor ve elektrik motoru olmak üzere 2 tip motor sistemi bulunmaktadır. Elektrikli motorların yeni nesil hibrit araçlara entegresi birçok avantaj sağlarken aynı zamanda yenilikçi çözüm ihtiyaçlarını beraberinde getirmektedir. Elektrik motor sistemlerinde, doğrusal akım voltajı artırılırken aynı zamanda sistem içerisinden yüksek miktarda ısı açığa çıkmaktadır. Yüksek miktarda açığa çıkan ısının giderilmesi ve motor performansının hedeflenen seviyelerde tutulması için soğutma sistemlerinin kullanılması zorunlu bir ihtiyaç haline gelmektedir. Sistemi oluşturan parçaları dışardan gelen etkilerden korumak ve soğutma sistemine katkı sağlaması için mühendislik polimerleri esaslı koruma ekipmanları kullanılmaktadır. Bu ekipmanların üretiminde tasarım, enjeksiyon proses parametreleri ve kalıp soğutma sistemleri gibi değişkenlere bağlı olarak parçada boyutsal hatalar meydana gelebilmektedir. Yapılan çalışmada; üretim aşamasında karşılaşan sorunların önlenebilmesi için parça tasarımda yapılan revizyonlar ile birlikte proses parametreleri optimize edilerek ve sonlu elemanlar metodu kullanılarak, parçada ortaya çıkabilecek boyutsal sorunların önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, while the use of new generation hybrid vehicles is increasing, the number of studies in this field is increasing rapidly. There are two types of engine system on the new generation of hybrid vehicles, such as internal combustion fuel and electric motor. The integration of electric motors into a new generation of hybrid vehicles provides many advantages while providing innovative solutions at the same time. In electric motor systems, a large amount of heat is generated from the system while increasing the direct current voltage. Therefore, the use of cooling systems is a necessity in order to remove the high amount of heat and to keep the engine performance at the target levels. In order to cover the components of the system from external influences, and to support to the cooling system, protective equipment which is based engineering polymers are used. In the production of these equipments, dimensional failure can be occurred on the part due to the variables such as; design, injection process parameters, and mold cooling systems. In this study, it is aimed to prevent the dimensional failures that may occur on the part by using the finite element method and by optimizing the process parameters together with the revisions on the part design in order to prevent encountered a failure during the production stage