Kadınların yeni ifade alanı: Anne temalı sosyal medya hesapları üzerine bir inceleme
The new space of expression of women: A study on the social media accounts
- Tez No: 667440
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Instagram, Instagram Anneleri, Annelik, Toplumsal Cinsiyet, Dijital Kimlik, Instagram, Instagram Mothers, Motherhood, Gender, Digital Identity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kadınların Kendini İfade Etme Alanı: Anne Temalı Sosyal Medya Hesapları Üzerine Bir İnceleme adlı çalışmanın amacı; sosyal medya sitelerinde annelik rolü ile kadınların nasıl yer aldıklarını, anneliği nasıl yeniden anlamlandırdıklarını ve annelik üzerinden birbirleriyle nasıl bilgi alışverişi içerisinde bulunarak dayanışma ve duygusal destek sağladıklarını ortaya koymaktır. Araştırma; Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana illerinde yaşayan 25 Instagram annesinin 01.01.2020- 31.01.2020 tarihleri arasındaki paylaşımlarının netnografi yöntemi ile analiz edildiği nitel bir çalışmadır. Araştırma sonucundaki bulgulara göre; kadınlar sosyal medyada ilgi görebildiklerini düşündükleri annelik rolü ile yer almışlardır. Hesaplarındaki paylaşımlar incelendiğinde; annelik, uzman bilgisine başvurulan, deneyimlerle öğrenilen bir süreç olarak gösterilmiştir. Deneyimlerini ve uzmanlardan öğrendikleri bilgileri paylaşarak birbirlerine destek sağlamışlardır. Ayrıca anneliğin kutsallığını anlatan ifadelerle hakim annelik söylemlerini sosyal medya aracılığıyla yeniden ürettikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study that called“The women's self-expression space: The purpose of the study titled ”The Women's Space" is to reveal how women take part in the role of motherhood on social media sites, how they re-sense motherhood, and how they exchange information, solidarity and emotional support with each other through motherhood. The research is a qualtitative study, which was analyzed by the nethnograraphic method, of the shares of 25 Instagram mothers living in Ankara, Istanbul, Izmir and Adana from 01.01.2020 to 31.01.2020. According to the findings of the research, women take part in social media with the role of motherhood, which they think they attract attention when the shares in their accounts are examined, the motherhood is shown as a process that is consulted with expert knowledge and learned through experience. They supported each other by sharing their experiences and the information they get from the experts. In addition, it has been observed that they reproduce the dominant motherhood discourses via social media with expressions expressing the sacredness of the motherhood.