Harmancık (Bursa) ilçesi atmosferik polenlerinin belirlenmesi
Determination of atmospheric pollen grains in Harmancik district
  1. Tez No: 667442
  2. Yazar: ÖZGE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Harmancık, gravimetrik yöntem, atmosferik polen, aeropalinoloji, polen, Harmancık, gravimetric method, atmospheric pollen, aeropalinology, pollen
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Harmancık atmosferinde 1 Ocak 2018 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Durham cihazı ile atmosferik polen örneklemesi yapılmıştır. Yapılan çalışma sonunda 42 taksona ait olmak üzere cm2'de toplam 8 696 polen tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 24 tanesinin odunsu (%84,03) 18 tanesinin ise otsu (%15,49) bitkilere ait polenler oldukları tespit edilmiştir. Çalışma süresince atmosferde polenine en çok rastlanan taksonlar; Pinus sp. (%63,50), Poaceae (%7,70), Cupressaceae (%7,27), Quercus sp. (%5,25), Chenopodiaceae / Amaranthaceae (%4,83), Olea sp. (%2,16), Salix sp. (%1,82) olarak tespit edilmiştir. Çalışma süresince her ay atmosferde polen tanesi tespit edilmiştir. 2018'de en yoğun polen tespit edilen ay yıllık polen sayısının %44,7'sinin görüldüğü Nisan ayı; 2019 yılında ise yıllık toplam polen sayısının %77'sinin görüldüğü Mayıs ayıdır.
Özet (Çeviri)
Atmospheric pollen sampling was performed with Durham sampler in the atmosphere of Harmancık between January 1, 2018 - December 31, 2019. A total of 8696 pollen grains per cm2, belonging to 42 taxa, were detected at the end of the study. 24 of those taxa (84,3%) were found to be woody, while the number of herbaceous pollen types were 18 (15,49%). During the research, the most common taxa with polen in the atmosphere were Pinus sp. (63,50%), Poaceae (7,70%), Cupressaceae (7,27%), Quercus sp. (5,25%), Chenopodiaceae / Amaranthaceae (4,83%), Olea sp. (2,16%), Salix sp. (1,82%) respectively. Pollen grains were detected every month in the atmosphere during the study. In 2018, April was found to be the month which the most intense pollen was detected with a 44.7% of the annual pollen number, May was the month which had the most pollen ratio with a 77% of the total number of pollen.