Annelerin gebelikte sigara içme davranışları ve sigara konusundaki görüşleri, bırakmaya ilişkin tutumları
Smoking behaviors and opinions of mothers about smoking during pregnancy, their attitudes regarding quitting smoking
- Tez No: 667534
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara, gebelik, sigara bırakma, tütün, Smoking, pregnancy, smoking cessation, tobacco
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışma ile amacımız küresel bir salgına dönüşen sigara ile mücadelede bir katkıda bulunmak ve Annelerin gebelikte sigara içme davranışları ve sigara konusundaki görüşleri, bırakmaya ilişkin tutumlarını tespit etmektir Gereç ve yöntem : Araştırmanın materyal ve metodu: Gebe ve emziren kadınlarda sigara içme sıklığı ortalama %20 olarak ele alınıp evreni belli olmayan örneklem hesabıyla 245 kişi hesaplanmıştır. 01.05.2019 tarihinde başlanıp 4 aylık sürede 302 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın türü ve tasarımı: Tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı, ilişki araycı bir anket çalışmasıdır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir(Ortalama, Frekans, Ortanca, Minumum, Standart deviasyon ). Bulgular: Çalışmamıza katılan 302 kadının anketimize verdiği cevaplara bakıldığında %37,7'sinin önceden sigara kullandığı bunların % 47,3'nün gebelikte sigarayı bıraktığı görülmüştür. Sigara içmeyen kesimin ise %57,6 oranında pasif içici durumunda olduğu bunlarında %35,8'nin gebelikte pasif içicilik durumunun devam ettiği görüldü. Gebelikte sigarayı bırakan katılımcılardan %52,9'nun doğumdan sonra sigara içmeye devam ettiği görülmüştür. Sigarayı bırakmadaki en önemli etkenin sağlık çalışanlarının desteği (aile hekimi %23,8 ve ebe-hemşire %14,3) olduğu görülmüştür. Sonuç: Annelerin gebelikte sigara içme davranışları ve sigara konusundaki görüşleri, bırakmaya ilişkin tutumlarını tespit için yaptığımız bu çalışmada, bölgemizdeki kadınlar ve gebeler arasında sigara kullanım oranının ülkemize göre yüksek olduğu, eşleri sigara kullanan kadınların ve gebelerin daha fazla oranda sigara içtiği görüldü. Kadınların ve gebelerin evde ve iş yerinde yüksek oranda ÇSD'ye maruz kaldığı bulundu. Her ne kadar sigaranın kendilerine ve bebeğe olan zararlarını bilseler de bu durumun sigarayı bırakmaya bir etkisi olmadığı görüldü. Gebelik kadınların sigarayı bırakmaları için önemli bir fırsattır. Gebelik izlemleri nedeniyle aile hekimine başvuran annelerin sigara kullanmaları ve ÇSD maruziyetleri mutlaka sorgulanmalı, aile ile beraber sigarayı bırakmak için gerekli eğitimler, teşvikler ve yönlendirmeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: With this study, our aim is to contribute to the fight against smoking, which has turned into a global epidemic, and to identify mothers' smoking behavior and opinions about smoking, their attitudes towards quitting. Materials and Methods: Material and method of the study: The frequency of smoking in pregnant and lactating women was taken as 20% on average, and 245 people were calculated by using a sample calculation from an unknown population. It started on 01.05.2019 and reached 302 people in 4 months. Type and design of the research: Single-centered, Cross-sectional, Descriptive survey study. The data obtained in the study were analyzed using SPSS 21.0 program (Average, Frequency, Median, Minimum, Standard deviation). Results: Considering the responses of 302 women who participated in our study, it was seen that 37.7% of them used to smoke beforehand, where 47.3% of them quit smoking during pregnancy.It was observed that 57.6% of the non-smoker segment were passive smokers and 35.8% of them continued to be passive smokers during pregnancy. It was observed that 52.9% of the participants who quit smoking during pregnancy continued to smoke after birth. It has been observed that the most important factor in quitting smoking is the support of healthcare professionals (family doctor 23.8% and midwife-nurse 14.3%). Conclusion As a result, although we have achieved significant gains in the struggle successfully implemented in the world and in our country in recent years, smoking and passive smoking continues to be a serious problem among mothers and awareness raising about smoking cessation continues. As long as qualified education and awareness efforts continue with regard to healthcare personnel and the press, we can save the mother and her baby from the harmful effects of tobacco and tobacco products.