Bursa ilinin meteorolojik verilerinin incelenmesi
Analysis of meteorological data of Bursa city
  1. Tez No: 667553
  2. Yazar: BETÜL AYDIN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN SIDDIK CİNDORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Meteorolojik Parametreler, Yağış, Sıcaklık, İklim Senaryoları, Bursa, Meteorological Parameters, Precipitation, Temperature, Climate Scenarios
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bursa İlinin Meteorolojik ölçüm yapan 28 adet istasyonu bulunmaktadır. Bursa ili meteorolojik verilerinin incelenmesi çalışmasında uzun yıllar veri seti olması sebebiyle iki adet istasyondan veriler alınmış ve değerlendirilmiştir. Bu istasyonlar; 17116 istasyon numaralı Bursa İstasyonu (Fuat Kuşcu caddesi Yunuseli Yolu) ve 17118 istasyon numaralı Yenişehir İstasyonu (Yenişehir Havalimanı)'dur. Tez Çalışmasında Bursa ilini iki meteoroloji istasyonu Bursa İstasyonu ve Yenişehir istasyonu olarak adlandırılacaktır. Bu çalışmada her iki istasyonun meteorolojik parametrelerinin yıllara ve aylara göre incelenmesi ve İklim projeksiyonlarına göre senaryo sonuçlarının incelenmesi ile Bursa'nın sıcaklı ve yağış trendinin analiz edilmesi hedeflenmiştir. İki istasyonda yapılan incelemeler sonucu Yenişehir istasyonun Bursa istasyonundan daha iyimser bir tablo çizdiği gözlenmiştir. Meteorolojik parametrelerde açık gün, kuvvetli rüzgarlı gün sayısında ve sıcaklıkta artış olduğu, kar yağışlı gün, karla örtülü gün, donlu gün, kapalı gün sayısında da azalma eğilimi kaydedilmiştir. Yağış parametresinin düzensiz olduğu görülmüştür. İklim projeksiyonları için her model ve senaryoya göre Bursa ili için sıcaklık artışı kaydedilmiştir. Yağışlarda genel olarak azalma beklenmekle birlikte sürekli bir artış ya da azalış trendi olmadığı, bunun yanında yağış düzensizliklerinin artma eğiliminde olduğu görülmektedir. Bursa İlinin geriye dönük 40 yıllık meteorolojik parametrelerinin incelenmesi sonucu ile iklim projeksiyon sonuçları karşılaştırıldığında sonuçların örtüştüğü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Bursa Province has 28 stations that make meteorological measurements. In the study of examining the meteorological data of Bursa province, data were taken from two stations and evaluated because of the long years of data set. These stations are; Bursa Station with station number 17116 (Fuat Kuşcu Caddesi Yunuseli Yolu) and Yenişehir Station (Yenişehir Airport) with station number 17118. In the thesis, two meteorology stations in Bursa will be named as Bursa Station and Yenişehir Station. In this study, it was aimed to analyze the temperature and precipitation trend of Bursa by examining the meteorological parameters of both stations according to years and months and examining the scenario results according to climate projections. As a result of the investigations carried out at two stations, it was observed that Yenişehir station showed a more optimistic picture than Bursa station. In meteorological parameters, it was recorded that there was an increase in the number of clear days, strong windy days and temperature, and a decrease in the number of days with snow, snow covered days, frost days, and closed days. It was observed that the precipitation parameter was irregular. For the climate projections, temperature increase was recorded for Bursa province according to each model and scenario. Although a decrease in precipitation is generally expected, it is observed that there is no continuous increase or decrease trend, and that precipitation irregularities tend to increase. When comparing the results of the retroactive 40-year meteorological parameters of Bursa and the climate projection results, it is seen that the results overlap.