Profesyonel futbolun vergilendirilmesi ve Avrupa'nın beş büyük ligi ile süper ligin vergi bakımından TOPSIS yöntemi ile karşılaştırılması
Taxation of professional football and comparison of the big five European leagues and the Turkish super league with TOPSIS method in terms of taxes
  1. Tez No: 667567
  2. Yazar: EDA ÇAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ APALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Futbol, TOPSIS, Profesyonel Futbol Vergilendirmesi, Professional Football, TOPSIS, Professional Football Taxation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
“Profesyonel Futbolun Vergilendirilmesi ve Avrupa'nın Beş Büyük Ligi ile Süper Ligin Vergi Bakımından TOPSIS Yöntemi İle Karşılaştırılması”adlı çalışmada temel amaç, globalleşen dünya çerçevesinde gündeme gelen futbolcuların bonservis işlemleri esnasında oluşan yüksek bedeller ve bu bedellerin futbol kulüpleri veya oyuncular bakımından vergiye tabi olma durumunun incelenmesi ve bu durum neticesinde meydana gelen sorun ve oluşabilecek sorunlara Avrupa'nın beş büyük ligindeki örnek yaklaşımlarla birlikte değerlendirerek çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmada, spor ve spor faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşların tarihsel serüveni incelenerek, geçmişten bugüne ayrıntılı olarak değerlendirilmeye çalışılacaktır. Türkiye'de amatör spor dalında olan kurum ve bireylerden vergi alınmamaktadır. Fakat profesyonel sporculardan ve kurumlardan ücret geliri elde edildiği için vergi alınmaktadır. Bu nedenle çalışmada vergisel anlamda ne gibi avantajlara ya da dezavantajlara sahip olunduğu incelenmeye çalışılacaktır. Profesyonel futbolcuların elde etmiş oldukları ücret gelirlerinin neler olduğu ve bu gelirlerin hangilerinin ücret sayılıp sayılamayacağı belirtilerek, hangi kanunlara göre vergiye tabi olacakları farklı ülkelerdeki uygulamalarla TOPSIS analizi ile karşılaştırılarak, değerlendirilmeye çalışılacaktır. Aynı zamanda Türkiye Süper Lig kapsamında bulunan üç büyükler olarak bilinen Fenerbahçe Spor Kulübü, Galatasaray Spor Kulübü, Beşiktaş Spor Kulübü'nün bilançoları değerlendirilerek Türkiye adına kazandırdıkları vergi gelirlerinin karşılaştırılması incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study titled“Taxation of Professional Football and Comparison of the Big Five European Leagues and the Turkish Super League with TOPSIS Method in terms of Taxes”is to examine the high fees during transfer transactions of football players who stand out in the globalized world as well as the status of taxability of these fees in terms of football clubs or players and to offer solutions to the problems and possible problems occurring as a result of this situation by evaluating the same along with exemplary approaches in the five major European leagues. The study will examine the history of institutions and organizations engaged in sports and sports activities trying to make a detailed evaluation in this respect from past to present. In Turkey, there is no taxation on institutions or individuals engaged in amateur sports. However, professional sportsmen and institutions are taxed due to wage earning. Therefore, this study will try to examine advantages or disadvantages in terms of tax. By identifying the wage income of professional football players and which of such income can be considered as wage, the study will try to evaluate their taxability under which laws by comparing the practices in different countries with TOPSIS analysis. Furthermore, the balance sheets of Fenerbahçe Sports Club, Galatasaray Sports Club, and Beşiktaş Sports Club, known as the 'big three' in the Turkish Super League will be evaluated examining the comparison of the tax income generated by these three clubs for Turkey.