Wnt sinyal yolu aktivasyonunun diş pulpası kaynaklı kök hücrelerdeki tip 1 ve tip 3 kolajen ekspresyonuna etkisi
The effect of wnt signaling pathway activation on type 1 and type 3 collagen expressions in human dental pulp derived stem cells
  1. Tez No: 667582
  2. Yazar: CANAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BİRKAN AĞRALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: GSK-3 inhibitörü, periodontal rejenerasyon, tideglusib, Wnt sinyal yolu, GSK-3 inhibitor, periodontal regeneration, tideglusib, Wnt signaling pathway
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Tam anlamıyla periodontal rejenerasyon elde edebilmek için birçok materyal ve yöntem denenmiş, fakat istenen başarıya ulaşılamamıştır. Bu çalışmanın amacı Tideglusib'in periodontal rejenerasyondaki olası etkinliğini değerlendirmek için dental pulpa kaynaklı kök hücre (DPKKH)'leri üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bir hastadan elde edilen insan 20 yaş dişi pulpasından kök hücre izolasyonu yapıldı. Tideglusib, elde edilen diş pulpası kök hücrelerine 24 saat ve 1 hafta süreyle 50 nM uygulandı. Aksin-2, tip 1 ve tip 3 kolajen ekspresyonları, 24 saat ve 1 hafta Tideglusib uygulamasından sonra Western blot analizi ile değerlendirildi. Bulgular: 24 saat 50 nM Tideglusib uygulanan hücre grubunda tip 1 kolajen ve Aksin-2 ekspresyon miktarı, kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha yüksekti (p değeri = 0.000) (p değeri = 0.001). Bu hücre grubundaki tip 3 kolajen ekspresyon miktarı kontrol grubuna göre arttı, ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı değildi (p değeri = 0,063). Çalışmamızda DPKKH'lere 1 hafta 50 nM Tideglusib uygulandıktan sonra tip 1 ve tip 3 kolajen düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı düşüş gözlendi (p değeri = 0,029, p değeri = 0,038). 1 hafta süreyle 50 nM Tideglusib uygulanan hücre grubundaki Aksin-2 ekspresyon miktarı, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p değeri = 0,000). Sonuçlar: DPKKH üzerine Tideglusib uygulanması ile elde edilen Wnt sinyal yolu aktivasyonunun özellikle tip 1 kolajen ekspresyonu yönünden kısa ve uzun dönemde farklı etkiler göstermesi rejeneratif etkinliğin değerlendirileceği farklı çalışmalara ihtiyacı doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Many materials have been tried for periodontal regeneration, but no material has been recommended for complete regeneration.The aim of this study is to evaluate the effect of Tideglusib administration on human dental pulp derived stem cell (DPSC)'s, which indicates to investigate its potential efficacy in periodontal regeneration. Materials and Methods: Stem cell isolation was performed from human wisdom tooth pulp obtained from a healthy patient. 50 nM Tideglusib was applied to DPSCs for 24 hours and 1 week. Axin-2, type 1 and type 3 collagen expressions were evaluated by Western blot analysis after Tideglusib administration for 24 hours and 1 week. Results: The amount of expression of type 1 collagen and Axin-2 in the group of cells treated with 50 nM Tideglusib for 24 hours was significantly higher than the control group (p value = 0.000) (p value = 0.001). The amount of type 3 collagen expression in the group of cells treated with 50 nM Tideglusib for 24 hours increased compared to the control group, but this increase was not statistically significant (p value = 0.063). In our study, after applying 50 nM Tideglusib to DPSCs for 1 week, a significant decrease was observed in type 1 and type 3 collagen levels compared to the control group (p value = 0.029, p value = 0.038). The amount of Axin-2 expression in the group of cells treated with 50 nM Tideglusib for 1 week was found to be significantly higher than the control group (p value= 0,000). Conclusion: The fact that the Wnt signaling pathway activation obtained by the application of Tideglusib on DPSCs demonstrated different effects in the short and long term evaluation periods, especially in terms of type 1 collagen expression. This can necessitate different studies to evaluate the regenerative efficiency of Tideglusib administration on DPSCs.