İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme yeterliklerinin incelenmesi: Bir öğretim deneyi
Examining the mathematical modeling competence of primary school 4th grade students: A teaching experiment
  1. Tez No: 667600
  2. Yazar: İSMAİL KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE AYSIN ŞENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Modelleme yeterlikleri, Model oluşturma etkinlikleri, Öğretim deneyi, İlkokul, Mathematical modelling, Modelling competencies, Model eliciting activities, Teaching experiment, Primary school
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu araştırmanın amacı 4. sınıf öğrencilerinin, oluşturulan öğrenme ortamında uygulanan model oluşturma etkinlikleri (MOE) aracılığıyla matematiksel modelleme yeterliklerinin gelişimini araştırmaktır. Nitel yaklaşımla desenlenen bu çalışmada öğretim deneyi modeli kullanılmıştır. Araştırma Konya ilinde orta sosyo-ekonomik seviyedeki bölgede bulunan bir devlet ilkokulundaki 33 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrenciler arasından üç öğrenci amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yolu ile araştırmanın odak katılımcıları olarak belirlenmiştir. Dokuz hafta süren öğretim deneyinin birinci, dördüncü ve son haftasında odak katılımcılarla klinik görüşme, diğer haftalarda tüm katılımcılarla grup uygulamaları yapılmıştır. Klinik görüşmeler ve grup çalışmaları sırasında alınan video kayıtları, öğrenci çalışma kağıtları, ısındırma çalışmalarına yönelik araştırma kağıtları, ve araştırmacının alan notları veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Verilerin çözümlenme aşamasında Blum ve Kaiser tarafından geliştirilen ve Maaß (2006) tarafından uyarlanan matematiksel modelleme yeterlikleri temel alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin MOE'ler aracılığı ile değerlendirilen yeterlikleri farklı düzeylerde gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin modelleme yeterliklerini farklı düzeyde oluşmasında; etkinlik öncesi öğrencilerin yaptığı ısınma çalışmalarının, MOE'nin bağlamının, etkinlik sonrası yapılan grup sunumlarının, öğrencilerin önceki deneyimlerinin, öğrencilerin okuma ve anlama becerilerinin, doğal sınıf ortamlarında çoktan seçmeli uygulama yapılmasının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the development of 4th grade students' mathematical modeling competencies through modeling activities applied (MOE) in the created learning environment. In this study designed with a qualitative approach, teaching experiment model was used. The research was carried out with 33 students in a public primary school in a middle socio-economic region in Konya. Among these students, three students were determined as the focus participants of the research by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. Clinical interviews were conducted with the focus participants in the first, fourth and last weeks of the teaching experiment, which lasted for nine weeks, and group applications with all participants in the other weeks. Video recordings taken during clinical interviews and group studies, student handouts, research papers for warming studies, and researcher's field notes were used as data collection tools. In the analysis of the data, mathematical modeling competencies developed by Blum-Kaiser and adapted by Maaß (2006) were taken as basis. According to the results of the study, the students have realized the competencies evaluated through MOEs at different levels. In addition, in the formation of students' modeling competencies at different levels; It was concluded that the warm-up studies done by the students before the activity, the context of the MOE, the group presentations made after the activity, the previous experiences of the students, the reading and comprehension skills of the students, and the multiple choice application in natural classroom environments were effective.