Türk Kızılayı Bölge Afet Yönetimi Müdürlükleri personellerinin insani yardımda asgari standartlar (Sphere Standartları) bilgi bilinç düzeyinin ölçülmesi
Measuring level of minimum standards in humanitarian aid (Sphere Standards) knowledge of Turkish Red Crescent Disaster Management personnel
  1. Tez No: 667669
  2. Yazar: BURAK AYDINYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, İnsani Yardım, Sphere Standartları, Türk Kızılay, Disaster Management, Humanitarian Aid, Sphere Standards, Turkish Red Crescent
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, ulusal/uluslararası afetlere müdahale eden ve insani yardım faaliyetlerinde bulunan Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi ve Bölge Afet Yönetim Müdürlükleri personelinin insani yardımda asgari standartlar olan Sphere Standartları kapsamında Beslenme ve Gıda Güvencesi, Barınma ve Yerleşim, Su Temini Sanitasyon ve Hijyen Teşviki, Sağlık Faaliyetleri konularındaki asgari standartlar bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya Türk Kızılay'da görev yapan 185 afet personeli katılmıştır. Veriler literatür doğrultusunda geliştirilen anket formu kullanılarak toplanmıştır. Anket formu; demografik özelliklerin yer aldığı Katılımcı Bilgi Formu ve İnsani Yardımda Asgari Standartlar Bilgi Düzeyi Anket Formu olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizleri ile katılımcıların ankete katılım düzeylerinin belirlenmesinde betimleyici analizlerden ortalama ve standart sapma analizleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların; %81,6 'sının erkek, %23,8'inin 39-42 yaş aralığında, %13'ünün birim yöneticisi, %7'sinin uzman, %38,4'ünün yetkili olarak görev yaptığı, %26,5'inin lisans, %20'sinin önlisans, %31,9'unun lise mezunu olduğu, %67'sinin 10 yıl ve üzeri olduğu mesleki deneyime sahip olduğu, %92,4'ünün bir afet/olağandışı durumda görev aldığı belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; cinsiyet ile insani yardımda asgari standartlar bilgi düzeyileri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Katılımcıların yaş ve mesleki deneyim yılı grupları ile insani yardım asgari standartlar bilgi düzeyleri arasında anlamlı negatif korelasyon tespit edilmiştir. Yaş ve mesleki deneyim yılı arttıkça bilgi düzeyi azalmaktadır. Katılımcıların unvan ve mezuniyet derecesi ile insani yardımdaki asgari standartlar bilgi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p=0.00) ve anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların unvan ve mezuniyet derecesi arttıkça bilgi düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Görev yapılan yerlere bakıldığında, bilgi düzeyi en yüksek olan Afet Yönetim Direktörlüğü, 2. sırada Ankara Bölge Afet Yönetim Müdürlüğü ve 3. sırada İzmir Bölge Afet Yönetim Müdürlüğü olduğu belirlenmiştir. Bir afet/olağandışı durumda görev yapanların (mean rank= 96,21) yapmayanlara göre (mean rank=53,82) insani yardımda asgari standartlar bilgi düzeyleri daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the minimum standards of knowledge level on Nutrition and Food Security, Shelter and Settlement, Water Supply Sanitation and Hygiene Promotion, Health Activities within the scope of Sphere Standards, which are the minimum standards in humanitarian aid of the personnel of the Turkish Red Crescent Disaster Operation Center and Regional Disaster Management Directorates who respond to national / international disasters and engage in humanitarian aid activities. 185 personnel who work in the disaster field at the Turkish Red Crescent participated to this study. The data is collected using a questionnaire form developed in line with the literature. The questionnaire form consists of two parts: Participant Consent and Information Form including demographic characteristics and the test on the Minimum Standards Knowledge Level Form in Humanitarian Aid. IBM SPSS Statistics 22 program is used for statistical analysis and to evaluate the findings obtained within the scope of the research. Frequency and percentage analysis are used to determine the demographic characteristics of the participants. Mean and standard deviation analyzes from descriptive analyzes are used to determine the participation levels of the participants in the survey. Participants in the research; 81.6% are male, 23.8% are between the ages of 39-42, 13% are unit managers, 7% are experts, 38.4% are officers, 26.5% are with bachelor's degree, 20% are with an associate degree, 31.9% are graduates of a high school, 67% have 10 years or more professional experience and 92.4% have worked in a disaster / extraordinary situation. The results of the research show that there is no significant difference between gender and minimum standards of knowledge in humanitarian aid. It alsa demonstrates that there is a significant negative correlation between the age as well as, professional experience groups of the participants and their humanitarian minimum standards knowledge level. As the age and years of professional experience increase, the level of knowledge decreases. Besides in the study signals a statistically significant difference between the titles as well as, degrees of graduation of the participants and the minimum standards in humanitarian aid (p = 0.00) and a significant positive correlation. In addition, it was determined that as the title and graduation degree of the participants increased, their knowledge level increased. Looking at the places of duty, we can see that the highest level of knowledge is the Disaster Management Deparment, the Ankara Regional Disaster Management Deparment is the second and the Izmir Regional Disaster Management Deparment is the third ranking. It has been determined that the personnel working in a disaster / extraordinary situation (mean rank= 96,21) has a higher level of knowledge of the minimum standards in humanitarian aid compared to the personnel who does not work (mean rank=53,82).