Türk Kızılayı Erzurum Kan Merkezine başvuran donörlerin kan grup dağılımları ve donörlerin demografik özellikleri
Blood group distributions of donors who applied to the Turkish Red Crescent Erzurum Blood Center and demographic characteristics of donors
- Tez No: 536671
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: ABO, demografik özellikler, kan bağışçısı, ABO, blood donor, demographic features
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Araştırmada, kan bağışçılarının ABO ve Rh kan grup dağılımları ve demografik özellikleri belirlenerek elde edilen bilgilerin veri tabanı oluşturmada katkı sağlaması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Retrospektif (geriye dönük) olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1 Ocak 2016- 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Türk Kızılayı Bölge Kan Merkezine kan veren 131.072 sağlıklı bağışçı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında kan bağışçısı kayıt formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki kare testi kullanılarak tanımlanması sayı ve yüzdelik cinsinden verilip bilgisayar ortamında SPSS 16.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada kan bağışçıları arasında en fazla bulunan kan grubunun %37.6 A Rh pozitif kan grubu olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin kadınlara göre daha fazla kan bağışında bulunduğu ancak cinsiyete göre kan grup dağılımları arasında önemli derecede bir değişikliğin olmadığı görülmüştür. Yaş grup dağılımları incelendiğinde bağışçıların %57.5'i 18-25 yaş aralığında bulunmaktadır. Bağışta bulunan bireylerin % 35.8'inin lisans öğrencisi veya mezunu olduğu belirlenmiştir. Meslek gruplarında % 37'sinin öğrenci, %16.2'sinin serbest meslek ve %13.9'unun ise askerlerden oluştuğu belirlenmiştir. Sonuç: Donörlerin öğrenim durumu arttıkça kan verme oranında artış görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: ABO and Rh blood group distributions and demographic characteristics of blood donors were determined. The information obtained is intended to contribute to the creation of a database. Material and Method: The study was conducted retrospectively. The research population consisted of 131.072 healthy donors who gave blood to the Turkish Red Crescent Regional Blood Center between January 1 2016 and December 31 2017. Blood Donor Registration Form was used for data collection. In the evaluation of the data using the chi-square test and given in terms of number and percentage, SPSS 16.0 package program was used in computer environment. Results: In the study, the most frequent blood group among the blood donors was 37.6% A Rh positive blood group. It was observed that men donated more blood than women but there was no significant change in blood group distributions. When the age group distributions are examined, 57.5% of the donors are between the ages of 18-25. It was determined that 35.8% of the donors were undergraduate or graduate students. It was determined that 37% of the occupational groups were students, 16.2% were self-employed and 13.9% were soldiers. Conclusion: Blood donation increases as the level of education increases.