Göç'ü güç'e dönüştüren kadınlar: Antakya, Gaziantep ve İstanbul'da çalışan Suriyeli göçmen kadınlarla yapılan niteliksel bir araştırma
Women turning migration into empowerement: A qualitative research on working migrant Syrian women in Antakya, Gaziantep and Istanbul
- Tez No: 667766
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Kadın, Göçmen, İstihdam, Güçlenme, Alan, Sermaye, Syria, Women, Migrant, Employement, Empowerment, Field, Capital
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırmanın temel inceleme konusunu ülkelerinde başlayan iç savaş sonrası Türkiye'ye göç eden Suriyeli kadınlar ve bu kadınların çalışma alanındaki durumları oluşturmaktadır. Bugün Türkiye'nin bütün kentlerinde yaşayan Suriyeli göçmenlerden İstanbul, Gaziantep ve Antakya'da yaşayan kadınlar ele alınmıştır. Araştırma kapsamında zorunlu göç yoluyla ülkemize gelen Suriyeli göçmen kadınların çalışma alanı esas olmak üzere, karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklarla ne şekilde mücadele ettikleri incelenmiştir. Araştırmada göçmen kadınların çalışma yoluyla güçlenebildikleri gösterilmek istenmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi oluşturulurken göç literatüründen faydalanılmış, kadınların çalışma alanındaki mücadelesi ele alınırken de Bourdieu'nun alan kuramından ve kuramı etrafında geliştirdiği kavramlardan yararlanılmıştır. Niteliksel yöntemlerin kullanıldığı çalışmada 31 Suriyeli kadınla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Kadınların savaş ve zorunlu göç sonrası gelen kültürel, toplumsal ve ekonomik değişimlere, sahip oldukları sermaye türleri doğrultusunda yanıt verdikleri görülmüştür. Suriyeli göçmen kadınların işgücüne katılımını destekleyecek nitelikte bilimsel çalışmalar ortaya koymanın sadece onların hayatında değil diğer kadınların hayatında da farklılıklar yaratacağına inanılmaktadır. Bu tür çalışmalar aynı zamanda yerel halkın göçmenler konusundaki algısını da değiştirebilir. Toplumların gözünde“yük”gibi görülen ve genellikle zorunlu olarak ülkelerinden ayrılan göçmenler, topluma katma değer sağlayan işgücüne dönüşebilir. Bunun kadın eliyle yapılıyor olması da kadınların toplumlar açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Syrian women migrating by force from Syria because of civil war and their status in working area is the main subject of this research. Syrian women living in İstanbul, Gaziantep and Antakya are reviewed among all Syrians living in each cities of Turkey. Difficulties which Syrian women have faced, especially in working area are analysed first, then their way of struggle with those are reviewed. The ultimate aim is to reach to show those women would be more powerful by means of working. Resources on immigration are applied for conceptual framework of this research at first sight. Bourdieu's field theory and concepts are the other main concept which reffered specially analysing women's struggle at working area. Qualitative method is used in this research and in-depth interviews are conducted with 31 Syrian women. Findings show that women react to cultural, social and economic change in line with capitals they have. Scientific researchs supporting women in terms of their participation into working field are important not only for their lives but also for the other women. These kinds of research also may change perception of local people about migrants. Migrants seen mostly as“burden”in the eyes of community may turn to“labour force”. This may come true by hands of women also remind all the value of women. .