Tahkim sözleşmesine uygulanacak hukuk
The governing law of the arbitration agreement
  1. Tez No: 667851
  2. Yazar: MELDA SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Tahkim, Milletlerarası Tahkim Sözleşmesi, Uygulanacak Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk, International Arbitration, International Arbitration Agreement, Applicable Law, International Private Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tahkim yargılamasının uygulama alanının son yıllarda oldukça arttığı görülmektedir. Uluslararası hukukun yanı sıra millî hukukumuzda da mevcut olan tahkim yargılamasının önemli unsurlarından biri de tahkim sözleşmesidir. Bu çalışmanın Birinci Bölümünde, tahkim sözleşmesine ilişkin genel bilgiler verilmiş ve tahkim sözleşmesinin tarihsel süreci incelenmiştir. Sonrasında ise tahkim sözleşmesinin hukukî niteliği ve bu konuda doktrinde mevcut olan görüşlere yer verilmiştir. Daha sonra, tahkim sözleşmesinin, benzer sözleşmelerden farkı ve asıl sözleşmeden bağımsızlığı incelenmiştir. İlk bölümün sonunda ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Milletlerarası Tahkim Kanunu kapsamında tahkim sözleşmesine yer verilmiştir. İkinci Bölümde, tahkim sözleşmesinin esasına uygulanacak hukuk üzerinde durulmuş ve tahkim sözleşmesinde taraflarca hukuk seçimi yapılmış olması ve yapılmamış olması hâlleri incelenmiştir. Bu bağlamda, tahkim sözleşmesine uygulanacak hukukun hatları genel anlamda çizilmeye çalışılmıştır. Ardından tahkim sözleşmesine uygulanacak hukukun kapsamı dışında kalan hâllere yer verilmiştir. Son olarak, Üçüncü Bölümde tahkim sözleşmesine uygulanacak hukuku sınırlayan hâller başlığı altında kamu düzeni ve doğrudan uygulanan kurallar tahkim sözleşmesi bakımından incelenmiştir. Bu bağlamda, kamu düzeni ve doğrudan uygulanan kurallar arasındaki farklara yer verilmiş, sonuç ve değerlendirmelerde bulunularak çalışmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is observed that the field of application of arbitration has increased considerably in recent years. In addition to international law, one of the significant elements of arbitration proceeding which is also present in our national law is the arbitration agreement. In the first part of this study, general information about the arbitration agreement is given and the historical process of the arbitration agreement is examined. Afterwards, the opinions used in determining the legal nature and legal nature of the arbitration agreement are included. Then, the difference between the arbitration agreement and similar agreements and its independence from the original contract are analyzed. At the end of the first chapter, the arbitration agreement has been included within the scope of the Turkish Civil Procedure Code and the Turkish International Arbitration Code. In the second part, the law to be applied to the merits of the arbitration agreement has been emphasized and the cases of the arbitration agreement having made a choice of law by the parties or not have been examined. In this context, the arbitration agreement has been outlined in general terms. Then, the conditions outside the scope of the law applicable to the arbitration agreement are included. Finally, in the Third Section, the concept of public order and the rules directly applied in terms of the arbitration agreement have been examined under the heading of the legal restrictions applicable to the arbitration agreement. In this context, the differences between the public order and the rules applied directly have been mentioned and our study has been completed by making the results and evaluations.