Milletlerarası özel hukukta inşaat sözleşmeleri
Construction contracts in private international law
  1. Tez No: 605324
  2. Yazar: AİGUL NURMUKHAMBET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sözleşmeleri, Yabancı Unsur, Standart Kurallar, Sözleşmenin Esasına Uygulanacak Hukuk, Türk Hukuku, Kazakistan Hukuku, Rusya Hukuku, Construction Contracts, Foreign Elements, Standard Rules, Law to be Applied on the Basis of the Contract, Turkish Law, Kazakhstan Law, Russian Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
“Milletlerarası Özel Hukukta İnşaat Sözleşmeleri”başlıklı çalışmamızda, yabancı unsurlu inşaat sözleşmelerine uygulanacak hukuk Türkiye, Kazakistan ve Rusya'nın yürürlükteki kanunları çerçevesinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sözleşmenin esasına uygulanacak hukuk objektif bağlama kurallarına göre tespit edilecek olduğunda, uyuşmazlığın nerede çözüldüğü önem taşır. Bu nedenle yabancı unsurlu inşaat sözleşmesine uygulanacak hukukun tespiti konusu, uyuşmazlığın devlet mahkemesinde ve tahkim mahkemesinde çözülmesi şeklinde ikiye ayrılarak araştırılmıştır. Ayrıca çalışmamızda inşaat alanında uygulanmakta olan uluslararası ve meslekî kuruluşlar tarafından hazırlanan FIDIC, NEC, JCT gibi standart kurallara da yer verilmiştir. Bu bağlamda, inşaat alanındaki standart kuralların hukukî niteliği ve bu kuralların devlet mahkemeleri ile tahkim mahkemelerinde nasıl uygulanacağı konusu araştırılmıştır. Türk, Kazak ve Rus hukukundaki sözleşmeye uygulanacak hukuku düzenleyen hükümlerin incelenmesi sonucunda, taraflarca sözleşmeye uygulanacak hukuk seçilmediği takdirde, yabancı unsurlu inşaat sözleşmesine uygulanacak hukukun objektif esaslara göre tespit edilmesinde Rus hukukunda yer alan düzenleme isabetli görülmüştür. Çalışmamızda, Rus Medenî Kanununda düzenlenen objektif esaslara göre sözleşmeye uygulanacak hukukun tespitine ilişkin kuralın, Kazak hukukunda da düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study entitled“Construction Contracts In Private International Law”the question of the applicable law to construction contracts with foreign elements was considered in the framework of the current legislation of Turkey, Kazakhstan, and Russia in the form of a comparison. When the applicable law to the substance of the contract is determined on the basis of objective binding rules it is of importance where the dispute will be resolved. In this regard, the question of the applicable law to the construction contract with a foreign element was divided into two parts and investigated in both the framework of dispute resolution in the State court and in the framework of dispute resolution in the Arbitration court. In addition, standard rules such as FIDIC, NEC, JCT prepared by international and professional organizations which are applied in the field of construction are also included in our study. In this context, the legal nature of the standard rules in the field of construction and how these rules are applied in state courts and arbitration courts were investigated. As a result of the examination of the provisions regulating the applicable law to the contract in Turkish, Kazakh and Russian law, if the applicable law to the contract is not chosen by the parties, the regulation in the Russian law was found to be accurate in determining the applicable law to the construction contract with foreign elements. In our study, it is suggested that the rule concerning the determination of the applicable law to the contract according to the objective binding rules laid down in the Russian Civil Code should also be regulated in Kazakh law.