Bağımsız denetimin şirket üzerindeki etkileri: KAYİK olmayan şirketler
The effects of audit on companies: Evidence from private companies
  1. Tez No: 667860
  2. Yazar: BÜLENT KINAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DALGAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, KAYİK Olmayan Şirketler, Finansal Performans, Denetimin Değeri, Audit, Private Companies, Financial Performance, Value of Audit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı KAYİK (Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar) olmayan şirketlerde zorunlu hale getirilen bağımsız denetimin, şirket üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Bu etkileri tespit etmek amacıyla nicel ve nitel yöntem kullanılmıştır. Nicel yöntem olarak panel veri analizi, nitel yöntem olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiştir. Denetimin finansal tablolar üzerindeki etkilerini belirleyebilmek için 2017 yılında İSO (İstanbul Sanayi Odası) 500'de listelenen şirketlerin 2008 yılından itibaren 2017 yılına kadar olan verileri analiz edilmiştir. 730 şirket gözlem yılı, panel veri analizi yöntemi; finansal olmayan diğer etkileri belirleyebilmek için ise, 20 şirketin mali işler yöneticileri ile görüşme yapılmıştır. Panel veri analizi ile zorunlu denetimin, finansal performans göstergelerinden, aktif karlılık oranı (ROA), özkaynak karlılığı (ROE) ve satış karlılık oranı (ROS) üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, sadece uluslararası denetim ağındaki firmalar tarafından yaptırılan denetimin ROE'yi istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. 4 büyük denetim firması tarafından yaptırılan denetimin şirketin finansal performans göstergelerine aynı yönde bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Görüşme sonucunda öne çıkan bulgular ise, fon sağlama imkanlarını kolaylaştırma, iş süreçleri ve iç kontrol düzeyinde yönetime faydalı tavsiyeleri verme ve iç kontrolü geliştirme, hata veya suistimal nedeniyle maddi hata olasılığını azaltma ve kurumsallaşma sürecine olumlu etkileme olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, şirketlerin finansal tablolarının muhasebe standartlarına göre hazırlanmasını ve dipnotlarının oluşturulmasını denetim hizmetinin bir parçası olarak görmeleri de diğer önemli bir bulgu olarak analizde ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effects of the audit, which is made mandatory for private companies, on the company. Quantitative and qualitative methods were used to determine these effects. Panel data analysis was used as a quantitative method and semi-structured interview technique was preferred as a qualitative method. In order to determine the effects of the audit on the financial statements, the data of the companies listed in the ISO (Istanbul Chamber of Industry) 500 in 2017 from 2008 to 2017 were analyzed. 730 company observation years, panel data analysis method; In order to determine other non-financial effects, meetings were held with the financial affairs managers of 20 companies. With panel data analysis, the effect of mandatory auditing on financial performance indicators, return on assets ratio (ROA), return on equity (ROE) and return on sales ratio (ROS) was examined. According to the analysis results, it has been determined that only the audit performed by the companies in the international auditing network has a statistically significant and positive effect on ROE. It has been determined that the audit conducted by 4 large audit firms did not have the same effect on the financial performance indicators of the company. As a result of the interview, the prominent findings were: facilitating funding opportunities, giving useful advice to management at the level of business processes and internal control and improving internal control, reducing the possibility of material error due to error or abuse, and positively affecting the institutionalization process. In addition, the fact that companies consider the preparation of their financial statements in accordance with accounting standards and the preparation of their footnotes as a part of the audit service has emerged as another important finding in the analysis.