İktidarın meşrulaştırılmasında eğitim politikaları (1920-2015)
Educational policies in legitimizing power (1920-2015)
  1. Tez No: 667870
  2. Yazar: SERKAN GIYAS ÇATALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Tarih, Education and Training, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, politika, hegemonya, iktidar, meşruiyet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de 1920 -2015 yılları arasındaki siyasi iktidarlar tarafından kurgulanan eğitim politikalarının çıkarılan yasalar, yönetmelikler, milli eğitim şuraları, genelgeler ve söylemler üzerinden analiz edilmesidir. Siyasi iktidarlar eğitimi kendi ideolojilerine göre kurgulayabilir, onu hegemonyalarını yeniden üretme noktasında etkili bir aygıt olarak kullanabilirler. Aynı zamanda bu bir iktidar mücadelesidir de. Tezde bu nedenle bu mücadelenin unsurlarına da bakılacaktır. 1920-2015 tarihleri arasında“ideolojik iktidarın”inşa süreci, yapılan reformlar, neoliberal politikaların Türkiye Eğitim Sistemine etkileri, siyasi iktidarların eğitim politikalarının söylemler, simgeler, semboller ve kavramlar üzerine nasıl inşa ettiği de incelenecektir. Siyasi iktidarların kendilerini meşrulaştırma aracı olarak gördükleri eğitim politikaları, tarihsel dönemler içinde farklılık göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında ulus devlet inşa süreci yaşanırken, kültür odaklı eğitim politikaları benimsenmiş; 1980 sonrasında ise, neoliberal-popülist eğilimli eğitim politikalarına geçilmiş, Türk-İslam sentezi ulusal kimliğin ayrıcaklı bir bileşenine dönüşmüştür. 2010'da itibaren ise bu durum eğitimdeki uygulamalarda da kendini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study's main purpose is to be analyzed through the laws, regulations, national education councils, circulars, and discourses enacted by the education policies established by the political powers between the years 1920– 2015 in Turkey. Political powers can construct education according to their ideology and use it as an effective device to reproduce their hegemony. It is also a power struggle. Therefore, the elements of this struggle will be looked through in the thesis. The building process of ideological power, the reforms made, the effects of neoliberal policies on Turkey's Education System, how the educational policies of political powers build on discourses, images, symbols, and concepts between the years 1920-2015 will be examined. Turkish-Islamic synthesis has become a privileged component of national identity Educational policies, which political powers regard themselves as a means of legitimization, differed historically. At the date of the Republic of Turkey's establishment year, while the state-building process was going on, culture-oriented education policies have been adopted, and after 1980, neoliberal - anti-elitist inclined educational policy has been adopted; Turkish-Islamic synthesis has become a privileged component of national identity. As of 2010, this situation has also been reflected in the practices in education.