Trabzon'daki okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan müdürlerin liderlik becerilerinin incelenmesi
Investigation of leadership skills of principals working in preschool education institutions in Trabzon
  1. Tez No: 667871
  2. Yazar: KAĞAN ÖNTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Müdürü, Liderlik Becerisi, Trabzon, Preschool Education, Principal, Leadership Skills, Trabzon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada Trabzon'daki okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan müdürlerin etkili liderlik becerileri düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Trabzon Ortahisar ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokullarında (özel anaokulları hariç) görev yapmakta olan öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresince 107 okul öncesi öğretmenle görüşülmüştür. Elde edilen verilerin analizi sonucunda okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin bu kurumlarda görev yapan müdürlerinin etkili liderlik niteliklerine yönelik algılarının yüksek olduğu görülmüştür. Verilerin analizi neticesinde yaş ile“iletişim kurabilme”boyutu arasında pozitif yönlü, çok zayıf bir ilişki, vizyon sahibi olma, güvenilir olma, örnek alma, pozitif olma arasında ise pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yine yapılan istatistiksel analizler neticesinde hizmet süresiyle iletişim kurabilme ve örnek alma arasında pozitif yönlü ve çok zayıf, vizyon sahibi olma, güvenilir olma ve güvenme ve örnek alma arasında ise pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Öğretmenlerin diğer demografik özelliklerinden cinsiyet, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, çocuk sahibi olup olmama durumuna göre ise etkili liderlik nitelikleri algılarının anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the level of effective leadership skills of principals working in preschool education institutions in Trabzon. Research was carried out on teachers working in independent kindergartens (except private kindergartens) in Trabzon Ortahisar district. During the study, 107 pre-school teachers were interviewed. As a result of the analysis of the data obtained, it was observed that the teachers who work in pre-school institutions have a high perception of effective leadership qualities. It has been determined that there is a positive, weak relationship between vision and being able to communicate, having a vision, having a vision, being reliable, taking a sample, and being a positive, weak and meaningful relationship. As a result of the statistical analysis, a positive, weak and meaningful relationship found between communicating with service time and sampling, and a positive, weak and meaningful relationship between having vision, being reliable and trusting, and taking samples. It was observed that teachers' perceptions of effective leadership qualities did not differ significantly from other demographic characteristics according to gender, education level, income level, and whether they have children.