Türkiyede riskin erken saptanması komitesinin etkinliği: BIST kurumsal yönetim şirketleri üzerine nitel bir araştırma
Early detection of risk in Turkey committee activity: Qualitative research on BIST corporate governance companies
- Tez No: 667897
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk yönetimi, İç Kontrol Sistemi, Kurumsal Yönetim, BIST, Riskin Erken Saptanması Komitesi, Risk, Risk Management, Internal Control System, Corporate Governance, BIST, Early Detection of Risk Committee
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 378. Maddesi gereğince anonim ve limited şirketlerde risk yönetim süreçlerinin hassasiyetine bağlı olarak risk süreçlerinde tedbir almak ve risk yönetimini canlı tutmak adına şirketlerde yönetim kuruluna tavsiye vermek amacıyla kurulması gereken riskin erken saptanması komitesi kavramı hayatımıza girmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanunu, ilgili şirketleri bahsi geçen komiteyi kurmak ve aktif bir şekilde çalışmasını sağlamakla zorunlu tutmuştur. Riskin erken saptanması komitesi ilgili bölümlerde daha detaylı olarak anlatılacak olsa da özetlenecek olursa; en az 2 kişilik bir yapıyla kurulan, komite başkanının bağımsız olması zorunlu olan, yılda 6 kez rapor hazırlayıp yönetim kurulunun onayına sunan, şirket içerisinde aktif bir iç kontrol ortamı sağlayan kurumsal yönetimin bir alt yapısıdır. Bu bilgiler ışığında bu çalışma; anonim şirketlerde kurulması zorunlu olan riskin erken saptanması komitesinin ülkemizdeki örneklem olarak seçtiğimiz şirketlerdeki mevcut durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Amaca ulaşabilmek üzere, BIST Kurumsal Yönetim şirketleri seçilmiş ve yıllar itibariyle söz konusu şirketlerde komitelere dair bulgular ortaya konulmuştur. Durum tespiti, şirket faaliyet raporlarından faydalanılarak elde edilen verilerin SPSS istatistik paket programında frekans analizine tabi tutulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma içerisinde komitenin kuruluşu, faaliyetleri, işleyişi, görevleri, denetimi gibi konu başlıklarına yer verilmiş ve bu çalışma ile riskin erken saptanması komitesinin etkinliğine nitel bir araştırmayla ışık tutulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
378 of the New Turkish Commercial Code No. 6102. As per article, the concept of the early detection of risk committee to advise the board of directors at companies in order to take measures in risk processes based on the sensitivity of risk management processes in joint stock and limited companies and to keep risk management alive has come to life. The new Turkish Commercial Code obliged the companies concerned to establish the committee mentioned and ensure that it works actively. Although the early detection of risk committee will be discussed in more detail in the relevant sections, it is a substructure of the corporate governance that provides an active internal control environment within the company, established with a structure of at least 2 people, compulsory to have a committee president independent, report 6 times a year and submit to the board's approval. In light of this information, the study aims to demonstrate the current status of the early detection of risk committee, which is mandatory to be established in joint stock companies, in the companies we have chosen as an example in our country. In order to achieve the objective, BIST Corporate Governance companies have been selected and, from the years onwards, evidence of committees has been established in these companies. Due diligence was conducted through the use of company activity reports to carry out frequency analysis of the data acquired in the SPSS statistical package program. Within the study, the committee's organization, activities, operation, duties, supervision and the aim is to provide a qualitative investigation into the effectiveness of this study and the early detection of risk committee.