Sodyum glukonatın sıva alçılarının donma ve dayanımına etkisinin tayin edilmesi
Determination of the effect of sodium gluconate on the freezing and strength of plaster plasters
- Tez No: 667912
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY HİLAL GÜBBÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: akışkanlaştırıcı, alçı, kimyasal katkı maddeleri, priz geciktirici, sodyum glukonat, Plasticizer, plaster, chemical additives, set retardant, sodium gluconate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kimyasal katkılar günümüzde yapı sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çerçevede yapı ve yapı elemanlarının kalitesinin artmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Sıva ve harç katkıları da bu gelişmeden üzerine düşen payı çıkarmıştır. Çalışmalar sonucunda bu katkılar sıva harçlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinde ciddi gelişmeler sağlamıştır. Sıva alçısı üretiminde karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi alçının kullanım esnasında erken donması ve kullanımdan sonra dayanım sorunudur. Bu sorunları ortadan kaldırmak için alçı üretimi esnasında alçı içerisine çeşitli kimyasal katkı maddeleri eklenmektedir. Bu çalışmada su azaltıcı (akışkanlaştırıcı) priz geciktirici kimyasal katkı maddesi olan, sodyum glukonatın alçının donma süresine ve dayanımına etkisi incelenecektir. Tartarik asit ve sitrik asitin alçının donma süresine ve dayanımına olan etkileri sodyum glukonat ile karşılaştırılacaktır. Laboratuvar çalışmalarında 10 tane katkısız 30 tane katkılı alçı numunesi hazırlanacaktır. Her numune için 1000g alçı kullanılacaktır. Katkı maddeleri ise 0.1g la 1g arasında kullanılacaktır. Çalışmalarda yayılma masası yöntemi, vicat konisi yöntemi, eğilme çekme dayanımı, basınç dayanımı tayini, deneyleri yapılacaktır. Çalışmada kullanılan sodyum glukonat alçıda dayanım ve priz geciktirme koşullarını standartlarda istenen değerlere uygun olarak sağlayıp sağlamadığı tesbit edilecektir. Ayrıca priz geciktirme koşullarını kıyaslama amacıyla tartarik asit ve sitrik asit analizleri sodyum glukonat performansı ile kıyaslanacaktır. Bu çalışmada sıva ve harç yapımında kullanılan kimyasal katkılardan sodyum glukonatın sıva ve harçların üzerindeki etkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, chemical additives are consistently used by construction industry. These additives undertake an important role for improving the properties of structures and structural elements. The properties of plasters and mortars can be enhanced by additives as well. It has been observed by many researchers that additives can produce major improvements on the physical and chemical characteristics of plasters. One of the most important problems encountered in the production of plaster gypsum is the early freezing of the plaster during use and the resistance problem after use. To eliminate these problems, various chemical additives are added to the plaster during the production of plaster. In this study, the effect of sodium gluconate, which is a water-reducing (plasticizing) socket retarding chemical additive, on plaster freezing time and strength will be examined. The effects of tartaric acid and citric acid on gypsum freezing time and strength will be compared with sodium gluconate. In the laboratory studies, 30 additives with 10 additives will be prepared. 1000g plaster will be used for each sample. Additives will be used between 0.1g and 1g. Propagation table method, vicat cone method, bending tensile strength, compressive strength determination, experiments will be done in the studies. It will be determined whether the sodium gluconate gypsum used in the study meets the durability and socket retarding conditions in accordance with the standards. In addition, tartaric acid and citric acid analyzes will be compared with sodium gluconate performance in order to compare socket delay conditions. In this study, the effects of sodium gluconate, one of the chemical additives used in plaster and mortar production, on plaster and mortar will be examined.