Göller Yöresi'nde Geç Kalkolitik kültürleri
Late Chalcolithic cultures in the Lake District
- Tez No: 667952
- Danışmanlar: PROF. DR. RALF HEINRICH BECKS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Göller Yöresi, Geç Kalkolitik Dönem, Kültürler, Yerleşimler, Lake District, Late Chalcolithic Period, Cultures, Settlements
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Çalışma konusu kapsamında ele alınan“Göller Yöresi'nde Geç Kalkolitik Kültürleri”incelenerek ortaya konulmaktadır. Bu konu araştırması yapılırken önce Göller Yöresi ve yakınlarında yapılan araştırmalar değerlendirilmektedir. Bu araştırmalar ışığında Yöre içerisinde ve yakınlarında Geç Kalkolitik Dönem veya bu dönem olabileceği düşünülmüş yerleşimlere bakılmıştır. Bu yerleşimlerden çıkan buluntular başlıklar halinde konumu, çevresel özellikleri, stratigrafisi, mimarisi, çanak çömleği, maden ve diğer küçük buluntuları ve ölü gömme adetleri tek tek araştırılmış ve aktarılmıştır. Göller Yöresi'nde kazısı yapılmış ve kazısı yapılmaya devam eden Beycesultan Höyük ve kazısı bitirilmiş Kuruçay Höyük, Geç Kalkolitik Dönem Kültürlerini yansıtma anlamında önemli bir noktadadır. Bu iki yerleşim dışında yine kazısı yapılan Bağbaşı Yerleşimi de dönemi aydınlatma bakımından önemli veriler sunmaktadır. Kazılar ve yüzey araştırmaları yapılan Antalya İli'nde ki Katran Dağı Mağaraları da incelenip Dönem içerisinde ki buluntuları ele alınmaktadır. Ayrıca Yöre'de yapılan yüzey araştırılmaları da tez içeriğine eklenmiştir. Gruplara ayrılarak ve lokalizasyonu yapılarak incelenen yerleşimler ve bu yerleşimlerden çıkan buluntular, Geç Kalkolitik Dönemi aydınlatma bakımından önemlidir. İncelenen bu yerleşimler, kültürel ve sosyo-ekonomik yapıları anlamaya ve ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
“Late Chalcolithic Cultures in the Lake District”is examined and presented within the scope of this study. First of all, the researches that were carried out in the Lake District and its vicinity are examined to evaluate the subject. In the light of these studies, the settlements that are thought to belong to the Late Chalcolithic Period within and near the region were examined. Findings from these settlements, their location, environmental characteristics, stratigraphy, architecture, ceramics, metal objects, other small finds, and burial customs were investigated one by one and were reflected. Beycesultan Höyük, which has been excavated and continues, and Kuruçay Höyük, whose excavation has been completed, are at an important point in terms of reflecting the Late Chalcolithic Period Cultures of this region. Apart from these two settlements, the Bağbaşı Settlement, which was excavated, also provides important data in terms of illuminating the period. The cave sites in the Katran Mountains in Antalya, where excavations and surveys were made, were also examined in this study and their findings from this period were discussed. Besides, the surveys carried out in the region have been added to the thesis content. The settlements that are examined by categories and localization and the findings from these settlements are important in terms of illuminating the Late Chalcolithic Period. The cultural and socio-economic structures of these investigated settlements were examined and presented.