Siyaset biliminde eğitim: Eleştirel bir inceleme
Education in political science: A critical review
  1. Tez No: 667963
  2. Yazar: MUSTAFA KANDIRMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR DİNÇŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset Bilimi Eğitimi, Aktif Öğrenme, Bilgi Okuryazarlığı, Eleştirel Düşünme, Political Science Education, Active Learning, Information Literacy, Critical Thinking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Yapılan çalışmada, Siyaset Bilimi Eğitiminde aktif öğrenme yaklaşımının anlamı ve hangi aktif öğrenme yöntem ve tekniklerinin tercih edildiği tespit edilerek bu yöntem ve tekniklerinin konu alındığı çalışmalardan elde edilen bulguların eleştirel bir bakış açısıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde aktif öğrenmenin ne olduğu, Siyaset Bilimi Eğitiminde kullanılan aktif öğrenme yaklaşımlarının ne tür bileşenlere sahip olduğu, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine öğretme-öğrenme araştırmaları yapan dergilerde hangi aktif öğrenme tekniklerinden sıkça bahsedildiği, Siyaset Bilimi literatüründe aktif öğrenme ortamlarının etkileri hakkında ne tür bilgilerin bulunduğu, Siyaset Bilimi eğitiminde kullanılan aktif öğrenme yöntem ve tekniklerinin öğrencilerin öğrenmeleri üzerindeki etkilerine yönelik olarak literatürde hangi saptamalara ulaşıldığı, literatürde Siyaset Bilimi öğrencilerinin bilgi okuryazarlığı yeterliliklerinin ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik önerilerin neler olduğu araştırma sürecinde incelenmiştir. Araştırmada, Siyaset Bilimi derslerinde öğrencilerin aktif öğrenmesini teşvik eden öğretim yöntem ve tekniklerinin etkinliğini inceleyen veri kaynaklarına odaklanılmıştır. Bu kapsamda, çoğunlukla“PS: Political Science & Politics”,“International Studies Perspectives”,“American Political Science Association”ve“Journal of Political Science Education”dergileri taranmış ve ilgili yayınlar veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Dokümanlardan, dokümanların içeriğine ilişkin geçerli ve tekrarlanabilir çıkarımlar yapmak için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Veri kaynaklarındaki dokümanlar içerik analizi tekniği ile çözümlenerek araştırma sürecinde raporlaştırılmıştır. Araştırma sonucunda aktif öğrenme yöntem ve tekniklerinin Siyaset Bilimi eğitiminde yeterli düzeyde kullanılmadığı saptanmıştır. Ayrıca, araştırma kapsamında incelenen yayınların sistematik bir şekilde aktif öğrenme yöntem ve teknikleri içermediği de saptanmıştır. Bunlara ek olarak, araştırma kapsamında incelenen Siyaset Bilimi eğitiminde kullanılan aktif öğrenme yöntem ve teknikleri üzerine yapılan bilimsel çalışmaların ürettiği bulguların genel bir standart oluşturmak için yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the meaning of active learning approach and which active learning methods and techniques are preferred in Political Science Education and to examine the findings obtained from the studies on these methods and techniques with a critical perspective. Within the framework of this purpose, what active learning is, what kind of components the active learning approaches used in Political Science Education have, which active learning techniques are frequently mentioned in journals that conduct teaching-learning research on Political Science and International Relations, what kind of information is available on the effects of active learning environments in the political science literature, what findings have been reached in the literature regarding the effects of active learning methods and techniques used in Political Science education on students' learning, and what suggestions are made in the literature for the development of information literacy competencies and critical thinking skills of Political Science students have been examined in the research process. The research focused on data sources examining the effectiveness of teaching methods and techniques that encourage active learning of students in Political Science courses. In this context, mostly“PS: Political Science & Politics”,“International Studies Perspectives”,“American Political Science Association”and“Journal of Political Science Education”journals were searched and related publications were used as data sources. Content analysis technique was used to make valid and repeatable inferences from the documents regarding the content of the documents. The documents in the data sources were analyzed with the content analysis technique and reported during the process. As a result of the research, it was determined that active learning methods and techniques were not used at a sufficient level in Political Science education. In addition, it was found out that the publications examined within the scope of the research did not systematically contain active learning methods and techniques. Besides these, it was concluded that the findings of scientific studies on active learning methods and techniques used in political science education, which were examined within the scope of the research, were insufficient to establish a general standard.