1251/1835 tarihli Kars eyaleti Şöregel Sancağına ait 02785 numaralı Nüfus Defterinin transkripsiyonu ve tahlili
Of the Population Book number 02785 of the Kars province Şöregel Sanjak dated 1251/1835 transcription and analysis
  1. Tez No: 667978
  2. Yazar: DENİZ GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN DOĞANTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Şöregel, Tahrir, II. Mahmut, Kars, ġöregel, Tahrir, II. Mahmut
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Devlet'ine bağlı Şöregel sancağına ait 02785 numaralı nüfus defteri incelenmiştir. Birinci bölümde Kars'ın adı, coğrafyası, tarihçesi ve Osmanlı dönemine ait nüfus durumu, ikinci bölümde defterin değerlendirme bölümü, üçüncü bölümde transkripsiyonu bulunmaktadır. Çalışma konu ile alakalı kaynaklardan faydalanılarak ortaya konulmuştur. Osmanlı İmparatorluğunda nüfus sayımlarının temel amacı orduya asker olarak alınabilecek kişi potansiyelini ve vergi mükellefi vatandaşları belirlemekti. Bu anlamda Osmanlı Dönemi'nde gerçekleştirilen nüfus sayımları hakkında doğru ve detaylı bilgilere 1831 Yılında II.Mahmut Dönemi'nde gerçekleştirilen nüfus sayımlarından ulaşılabileceği görülmektedir. 1831 Yılına kadar bazı vergi ve hak kayıplarının yaşandığı, askerliğe elverişli olduğu halde askerlik görevini yerine getirmeyenlerin olduğu, toprak işlemelerinde bir takım bozulmaların olduğu bilinmektedir. 1831'de gerçekleştirilen detaylı nüfus sayımlarıyla, Osmanlı himayesinde yaşayan kişi sayısı, işlenebilir topraklar ortaya çıkarılarak orduda askerlik hizmetinde bulunabilecek potansiyele sahip kişiler ve vergi mükellefleri tespit edilmiştir. Böylece önceki dönemlerde yaşanan hak kayıplarının büyük ölçüde önüne geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the population register numbered 02785 belonging to the ġöregel sanjak of the Ottoman State was examined. In the first part there are the name, geography, history and population of Kars belonging to the Ottoman period and the second part includes the evaluation part of the notebook, and the third part has its transcription. The study has been presented by making use of resources related to the subject. The main purpose of the census in the Ottoman Empire was to determine the potential for recruiting and taxpayer citizens. In this context, it is seen that accurate and detailed information about the censuses carried out in the Ottoman Period can be obtained from the censuses carried out in the Sultan Mahmut II Period in 1831. With detailed censuses carried out in 1831, the number of people living under the Ottoman protection and arable lands were revealed, and taxpayers and people who have the potential to perform military service in the army were determined. Thus, the loss of rights experienced in previous periods has been prevented to a great extent.