Tiroid bozuklukların bayanlarda gösterdiği kısırlık etkisinin incelenmesi
Investigation of the infertility effect of thyroid disorders in women
  1. Tez No: 668054
  2. Yazar: FALAH HEREZ MADHLOOM ALRABEA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA ALYAR, PROF. DR. RAİD M. H. AL-SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Hormonları (TSH), Hipotiroidizm, Prolaktin, infertilite, Thyroid Hormones (TSH), Hypothyroidism, Prolactin, Infertility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Birçok endokrin patoloji normal ovaryen fonksiyonu bozarak infertiliteye sebep olabilir. İnfertil kadın değerlendirilirken, organik ve fonksiyonel (endokrinolojik) patolojiler birlikte düşünülmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Bu çalışmada, infertilite polikliniğimize başvuran infertil kadınlarda özellikle anovulasyona ve ovaryen disfonksiyona yol açan endokrin problemlerin sıklığının epidemiyolojik olarak belirlenmesi amaçlanmaktadır. Deneysel veriler Dhi Qar Valiliği hastanesi, Al-Shatrah Genel Hastanesi, Al-Hüseyin Eğitim Hastanesi ve Bint Al-Huda Hastanesi'nden elde edilmiştir. 100 infertil kadın hastanın sT3, sT4, TSH, FSH, LH, E2, prolaktin, serbest testosteron, 17-OH progesteron, 96 hastanın anti-tiroglobulin, 96 hastanın anti-tiroid peroksidaz (anti mikrozomal antikor) serum seviyeleri olarak değerlendirildi. Serum serbest T3-T4 seviyeleri normal aralıkta olup, TSH seviyeleri yüksek olan olguların yüzdesi %25.54 idi ve bu olgular subklinik hipotiroidi prevalansını belirledi. Diğer çalışmalar ile karşılaştırıldığında, çalışmamızda daha yüksek prevalans değeri elde edildi. (Bunun en önemli nedeni, TSH'ın subklinik hipotiroidi tanısı için eşik değerinin günümüzde 2.5 mIU/L kabul edilmesi ve bizim de bu değeri kullanmamızdır.) TSH seviyeleri %1.26 oranında eşik değerin altında kaldı. sT3 ve sT4 serum seviyeleri incelendiğinde eşik değeri geçenlerin oranı sırasıyla %6.4 ve %5.29 idi; eşik değerin altında kalanların oranı da sırasıyla %0.56 ve %0 idi. Tiroid oto antikorlarından anti-tiroglobulin ve anti-tiroid peroksidaz (anti-mikrozomal antikor, anti-TPO) serumseviyeleri değerlendirildiğinde sırasıyla %20.76 ve %19.18 oranında eşik değerin üstünde oldukları görüldü. FSH serum seviyeleri %12.9 oranında eşik değerin üstünde, %4.05 eşik değerin altında saptandı. Buna karşın LH serum seviyeleri %5.6 eşik değerin üstü, %5.98 eşik değerin altı tespit edildi. Hiperprolaktinemi olguların %7.8'sinde mevcuttu. Hipoprolaktinemi ise %1.25 oranında saptandı. Serbest testosteron serum seviyesinin %6.25 oranında eşik değer üstünde olduğu görüldü. 17-OH progesteron seviyesi %12.4 oranında eşik değer üstünde, %0.68 eşik değer altında idi . E2 ile yaş ve anti-tiroglobulin arasında zayıf negatif, 17-OH progesteron arasında zayıf pozitif, serbest testosteron arasında orta derece pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. Kruskal-Wallis istatistiksel analizi ile değerlendirildiğinde Yaş kategorileri ile bazı hormonlar arasında anlamlı ilişki tespit edildi. FSH serum seviyesinin yaşla birlikte arttığı, 17-OH progesteron seviyelerinin de yaşla birlikte azaldığı belirlendi. Spearman testi ile hormonlar arası korelasyon incelendiğinde; yaş ile FSH arasında zayıf pozitif, 17-OH, anti-tiroglobulin ile anti-mikrozomal antikor arasındaki güçlü pozitif ve serbest testosteron arasındaki orta derecede pozitif korelasyon dikkat çekti. Kadınlardaki kısırlık problemleri, ovaryen fonksiyon bozukluğu ve infertilite ile sık birliktelik gösterir. Endokrin sistem fertilite ile devamlı bir etkileşim içerisindedir. Sonuç olarak hangi endokrin patolojinin daha sık infertiliteye yol açtığı ya da daha önce infertilite ile ilişkisiz gibi görünen bir endokrin patolojinin ilişkili olabileceği belirlenirse buna spesifik tanı ve tedavi yöntemleri geliştirilip daha yüksek gebelik ve canlı doğum oranları elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Many endocrine pathologies can disrupt normal ovarian function and cause infertility. When evaluating infertile women, organic and functional (endocrinological) pathologies should be considered together and act accordingly. In this study, it is aimed to determine epidemiologically the frequency of endocrine problems leading to anovulation and ovarian dysfunction in infertile women who applied to our infertility outpatient clinic. Experimental data were obtained from Dhi Qar Governorate hospitals: Al-Shatrah General Hospital, Al-Hussein Training Hospital and Bint Al-Huda Hospital. ST3, sT4, TSH, FSH, LH, E2 Serum levels were evaluated as prolactin, free testosterone, 17-OH progesterone, 96 patients anti-thyroglobulin, 96 patients anti-thyroid peroxidase (anti microsomal antibody). Serum free T3-T4 levels are in the normal range and TSH levels The percentage of high cases was 25.54% and these cases were subclinical hypothyroidism. He determined his prevalence. Compared to other studies, our study high prevalence value was obtained. (The most important reason for this is the subclinical of TSH. the threshold value for the diagnosis of hypothyroidism is accepted as 2.5 mIU / L today and we also use this value) TSH levels of 1.26% threshold value he remained under. When serum levels of sT3 and sT4 are examined, the proportion was 6.4% and 5.29%, respectively; the proportion of those below the threshold is It was 0.56% and 0%. When the anti-thyroglobulin and anti-thyroid peroxidase (anti-microsomal antibody, anti-TPO) serum levels of thyroid auto antibodies were evaluated, they were found to be above the threshold value of 20.76% and 19.18%, respectively. FSH serum levels were above 12.9%, below the threshold of 4.05%. In contrast, LH serum levels were found above 5.6% threshold and below 5.98% threshold. Hyperprolactinemia was present in 7.8% of cases. Hypoprolactinemia was 1.25%. Free testosterone serum level was found to be above the threshold value of 6.25%. The level of 17-OH progesterone was above the threshold value of 12.4% and below the threshold value of 0.68%. Weak negative correlation between E2 and age and anti-thyroglobulin, weak positive between 17-OH progesterone and moderately positive correlation between free testosterone. A significant relationship was found between the evaluation categories related to Kruskal-Wallis analysis analysis and related hormones. It was determined that FSH serum level increased with age and 17-OH progesterone levels decreased with age. When the correlation is examined; A moderately positive correlation was noted between age and FSH, weak positive, 17-OH strong positive, anti-thyroglobulin and anti-microsomal antibody and free testosterone. Infertility problems in women are often associated with ovarian dysfunction and infertility. The endocrine system interacts with fertility and continuity. As a result, the use of which endocrine pathology caused more frequent infertility or has nothing to do with infertility before.