Türkiye'de okul sosyal hizmeti uygulamaları: Okul sosyal hizmeti projesi uygulanan okullardaki okul sosyal hizmeti deneyimlerine dair nitel bir araştırma
Turkey on the school of social services applications: School on social services project implemented in schools school of social service experience a qualitative study
  1. Tez No: 668078
  2. Yazar: TAHİR DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Okul sosyal hizmeti, okul, eğitim sistemi, School social work, school, education system
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de pilot olarak uygulanan okul sosyal hizmeti projelerinin nasıl gerçekleştirildiğini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın kuramsal kısmında; okul sosyal hizmeti kavramı, okul sosyal hizmetinin tarihçesi, okul sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol ve görevleri, farklı refah rejimlerinde okul sosyal hizmeti uygulamalarının nasıl gerçekleştirildiği ve öğrencilerin karşılaştığı psikososyal sorunlar ele alınmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada fenomonolojik desen kullanılmış olup kartopu örnekleme yöntemiyle araştırma çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla gerçekleştirilen görüşmelerle elde edilmiştir. Katılımcılar gönüllülük esasına dayalı olarak; okul sosyal hizmeti uygulamalarını yürüten sosyal hizmet uzmanları, psikolojik danışman ve rehber öğretmen ve idarecilerden oluşmuştur. Bu doğrultuda 15 katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde QSR Nvivo 10 programından yararlanılmıştır. Görüşmecilerden elde edilen veriler; içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulguları; okul sosyal hizmeti uygulamalarının yararlanıcıları olarak öğrencilerin karşılaştığı sorunlar, proje çerçevesinde gerçekleştirilen okul sosyal hizmeti uygulamaları, okul sosyal hizmeti uygulamalarında karşılaşılan güçlükler, okul sosyal hizmeti uygulamaları ile psikolojik danışma ve rehberlik uygulamaları arasındaki farklara dair katılımcıların görüşleri ve okul sosyal hizmeti uygulamalarına ilişkin katılımcıların görüşleri başlıkları altında toplanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bahsedilen başlıklar çerçevesinde bulgulardan elde edilen veriler alanyazınla tartışılmış; sonuç ve sosyal politika önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to reveal how school social work projects, applied as a pilot in Turkey, are carried out. In the theoretical part of the research; the concept of school social work, the history of school social work, the professional roles and duties of school social workers, how school social work practices are implemented in different welfare regimes and the psychosocial problems faced by students are discussed. The research was carried out with qualitative research method. In the research phenomenological design was used and a research study group was formed by using snowball sampling method. Research data were obtained through interviews conducted through semi-structured interview forms. On a voluntary basis, the participants consisted of social workers who carry out school social work practices, psychological counselors and administrators. Accordingly, interviews were held with 15 participants. QSR Nvivo 10 program was used to analyze the data. Content analysis was applied to the data obtained from the interviewers. The findings of the study are collected under the headlines; the problems faced by students as the beneficiaries of school social service practices, the school social service applications carried out within the framework of the project, the difficulties encountered in school social work practices, the views of the participants on the differences between school social work practices and psychological counseling and guidance practices, and the views of the participants on school social work practices. In the last part of the study, the data obtained from the findings within the framework of the mentioned titles were discussed with the literature; The data were discussed with the literature, results and social policy recommendations were included.