Eğitim kurumlarında stratejik planlamaya bakış ve uygulama engelleri: Mersin ilindeki devlet okulları ve özel okulların karşılaştırmalı analizi
Strategic planning overview and implementation barriers in educational institutions: A comparative analysis of state schools and private schools in Mersin
- Tez No: 668109
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Eğitim Kurumlarında Stratejik Planlama, Stratejik Planlama Algısı, Stratejik Planlama Uygulama Engelleri Algısı, Strategic Planning, Strategic Planning in Educational Institutions, Strategic Planning Perception, Perception of Strategic Planning Implementation Barriers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Türk eğitim kurumlarında idarecilerin ve öğretmenlerin stratejik planlamaya bakış açılarını ve süreçte karşılaşılan uygulama engellerini netleştirmek ve kamu ile özel öğretim kurumları arasında bakış açıları ve uygulama engelleri konusunda farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Stratejik planlama gelecek erimli bir bakış açısıyla, kurumları bulundukları yerden daha iyi noktalara hedeflere ulaştıracak strateji ve yaklaşımları geliştirme sürecidir. Bu sürecin kurgulanması öncelikle bir stratejik bilinç seviyesine ulaşmak, bu bilinç seviyesiyle doğru analizleri yaparak çıkarımlarda bulunmak, geleceğe ilişkin öngörüleri de devreye sokarak geleceğe uzanacak adımları belirlemekten geçmektedir. Bu çalışma kapsamında stratejik planlama ve stratejik yönetim literatürü incelenmiştir. Ayrıca stratejik planlama ve yönetimin eğitim kurumlarında uygulamasına ilişkin alan yazında taraması yapılmıştır. Bu konuda yapılmış araştırmalar irdelenerek yapılacak alan araştırması için stratejik planlama algısı ve stratejik planlamada karşılaşılan engelleri ölçmek üzere iki ayrı ölçek hazırlanmış ve bu ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Ölçeklerin kullanılabilir olduğu anlaşıldıktan sonra Mersin İlinde bulunan kamu okullarında ve özel okullarda görev yapan idareci ve öğretmenlerden hazırlanan anketler aracılığıyla veriler toplanarak analize tabi tutulmuştur. Mersin ilinde yapılan bu çalışmanın temel bulgularından birisi hem stratejik planlama algısında hem de stratejik planlama uygulama engelleri konusunda demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Yine kamu ve özel öğretim kurumlarında çalışanların stratejik planlamaya bakışlarında ve engeller konusundaki düşüncelerinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Tez kapsamında bu farklılıklara ilişkin de yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to clarify the perspectives of administrators and teachers on strategic planning and the implementation obstacles encountered in the process in Turkish educational institutions and to reveal whether there is a difference between private education institutions and public education institutions in terms of perspectives and implementation barriers. Strategic planning is the process of developing strategies and approaches that will enable organizations to reach their goals better from where they are, with a future perspective. The design of this process primarily passes through reaching a level of strategic consciousness, making inferences by making correct analyzes with this level of consciousness, and determining the steps that will extend to the future by putting the predictions into the future. Within the scope of this study, strategic planning and strategic management literature has been examined. In addition, the literature on the implementation of strategic planning and management in educational institutions has been reviewed. Two separate scales were prepared to measure the strategic planning perception and the obstacles encountered in strategic planning for the field study to be conducted by examining the researches made on this subject, and the validity and reliability studies of these scales were made. After it was understood that the scales were usable, the data were collected and analyzed through questionnaires prepared by the administrators and teachers working in the public and private schools in Mersin. One of the main findings in Mersin province is that there are significant differences in terms of both strategic planning perception and strategic planning implementation obstacles according to demographic variables. Significant differences were also observed between the perceptions of employees in public and private education institutions. Interpretations regarding these differences are included in the thesis.