Sıçanlarda tendon yaralanma modelinde anti-adeziv tendon jeli ile lidokainli kayganlaştırıcı jelin peritendinöz adezyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of anti-adhesive tendon gel and lidocaine lubricating gel on peritendinous adhesion in the tendon injury model in rats
  1. Tez No: 668186
  2. Yazar: GİZEM TÜRK AKALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN ACUNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: hyaluronik asit, tendon adezyonu, lidokainli kayganlaştırıcı jel, anti-adeziv jel, tendon adezyon bariyeri, hyaluronic acid, tendon adhesion, lidocaine lubricating gel, antiadhesive gel, tendon adhesion barrier
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Tendon yaralanma ve onarımları sonrasında meydana gelen yapışıklıklar bu cerrahiler sonrasında en sık meydana gelen komplikasyonlardır ve tendon fonksiyonlarını kötü etkilemektedir. Bu yapışıklıkların engellenmesi için günümüze dek birçok ilaç ve bariyer materyali denenmiştir. Çalışmamızda da ucuz maliyetli ve kolay erişilebilir olan lidokainli kayganlaştırıcı jel ile hyaluronik asit içerikli anti-adeziv tendon jelinin peritendinöz adezyon üzerine etkisi karşılaştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma kontrol grubu(Grup 1), anti-adeziv tendon jeli grubu(Grup 2) ve lidokainli kayganlaştırıcı jel grubu(Grup 3) olmak üzere 3 grup sıçanın sol aşil tendonları kesilmiş ve onarılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir bariyer maddesi enjekte edilmemiştir. Diğer iki grupta ise belirtilen bariyer jelleri kullanılmıştır. 6 hafta deney süresi sonunda bulgular makroskobik ve histopatolojik olarak kıyaslanmıştır. Bulgular: Makroskobik adezyon açısından denekler incelendiğinde grup 2 ve 3'te adezyonun grup 1'e göre anlamlı derecede az olduğu bulunmuştur. Yapılan histopatolojik değerlendirme sonuçlarında ise Grup 2 ve 3'te Grup 1'e kıyasla, fibroblastik proliferasyon ve kolajen yoğunluğunun daha fazla olduğu ve sonuçların istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. İnflamatuar yanıt ve vasküler proliferasyon açısından gruplar kıyaslandığında Grup 1 ve Grup 3 arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olup grup 1 ve 2 arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Grup 2 ve 3 arasında makroskobik ve histopatolojik skorlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: LKJ'nin tendon çevresi yapışıklıkları önlemede hyaluronik asit içerikli AATJ kadar etkili olduğu bulunmuştur ve alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Adhesions that occur after tendon injuries and repairs are the most common complications after these surgeries and adversely affect tendon functions. Many drugs and barrier materials have been tried to prevent these adhesions. In our study, the effect of an inexpensive and easily accessible lidocaine lubricant gel(LLG) and an anti-adhesive tendon gel(AATG) containing hyaluronic acid on peritendinous adhesion was compared. Methods: Left Achilles tendons of 3 groups of rats were repaired after cut, those are control group (Group 1), the anti-adhesive tendon gel group (Group 2) and the lidocaine lubricant gel group (Group 3). No barrier agent was injected into the control group. In the other two groups, the mentioned barrier gels were used. At the end of the 6-week experiment period, the findings were compared macroscopically and histopathologically. Results: When the subjects were examined in terms of macroscopic adhesion, it was found that adhesion was significantly less in group 2 and 3 compared to group 1. In the histopathological evaluation results, it was seen that the fibroblastic proliferation and collagen density were higher in Groups 2 and 3 compared to Group 1, and the results were statistically significant. When the groups were compared in terms of inflammatory response and vascular proliferation, the difference between Group 1 and Group 3 was statistically significant, but the difference between groups 1 and 2 was not. No statistically significant difference was found between groups 2 and 3 in terms of macroscopic and histopathological scores. Conclusion: LLG has been found to be as effective as AATG containing hyaluronic acid in preventing adhesions around the tendon and can be used as an alternative.