Üst solunum yolu enfeksiyonu olan diyabetik hastalarda nazal flora
Nasal flora in diabetic patients with upper respiratory tract infection
- Tez No: 668219
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİB BİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, üst solunum yolu enfeksiyonu, nazal flora, diabetes mellitus, upper respiratory tract infection, nasal flora
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çalışmamızda; üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) olan diyabetik hastalarda nazal floranın (potansiyel bakteriyel patojenlerin) belirlenmesi amaçlandı. Mevcut patojenlerin belirlenmesi dar spektrumlu,hedefe yönelik tedaviler için yol gösterici olacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya; Erzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Genel Dahiliye ve Endokrin polikliniği ile Dahiliye Endokrin servisine başvuran; daha önce Diabetes Mellitus Tip 2 tanısı almış, başvuru esnasında ÜSYE semptomları olan 18-65 yaş aralığında hastalar dahil edildi. Çalışmaya 53 hasta ve 53 kontrol grubu hastası alındı. Çalışmamızdaki her hastanın; sosyo-demografik özellikleri, ek sistemik hastalıkları, HbA1c düzeyleri kaydedildi. Sürüntü örnekleri, işlemden hemen önce serum fizyolojik ile ıslatılmış eküvyonlu kültür çubuğu ile her iki burun boşluğundan alındı. %5 Koyun Kanlı Agar, EMB Agar ve SDA besiyerlerine ekilerek 37 santigrat derecede 18-24 saatlik inkübasyon sonrası üremeleri Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuarında değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarının; sayıları, yaş ortalamaları, cinsiyet dağılımları benzerdi. Gruplar homojendi, istatistiksel olarak farklılık gözlenmedi. Hasta grubunda, kontrol grubuna kıyasla MSKNS üremesi istatistiksel olarak anlamlı şekilde fazla görüldü. Kontrol grubumuzda MRKNS üremesi diyabet olgularına göre fazla ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hasta ve kontrol grubunda en fazla MRKNS üremesi tespit edildi. Diğer patojenler açısından anlamlı istatistiksel farklılık gözlenmedi. Diyabet hastalarında; hasta yaşı, hastalık süresi, HbA1c düzeyleri ve ek sistemik hastalık varlığının burun florasına istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olmadığı saptandı. Sonuç: Diyabet hastaları ile kontrol grupları arasında burun floraları açısından anlamlı fark gözlenmiştir. Hasta grubunda MSKNS, kontrol grubunda MRKNS en fazla üreyen bakterilerdir. Diyabet hastalarında; hastalığın süresi, HbA1c düzeyi, ek sistemik hastalıkların, burun florası üzerinde anlamlı etkisi bulunmamaktadır. Çalışmamızın bazı kısıtlıkları vardır. Çalışmamız nisbeten az sayıda hasta ve kontrol gruplarıyla yapılmıştır, tip 1 Diabetes Mellitus'lu hastalar dahil edilmemiştir, antibiyogram yapılmamıştır. Çalışmamız çok merkezli değildir. Ancak çalışmamızın güçlü yönü ÜSYE'li diyabetik hastalarda nazal florayı inceleyen ilk çalışma olmasıdır. İleride tüm diyabet tiplerindeki hastaların çalışmaya alındığı, daha geniş hasta ve kontrol gruplarıyla yapılacak, çok merkezli çalışmalar sayesinde diyabet hastalarının burun florasındaki değişimler daha ayrıntılı olarak saptanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study; It was aimed to determine the nasal flora (potential bacterial pathogens) in diabetic patients with upper respiratory tract infection (URTI). Identifying existing pathogens will guide narrow-spectrum, goal-directed therapies. Materials and Methods: In this study, patients between the ages of 18-65 years who were previously diagnosed with Diabetes Mellitus type 2 who applied to Erzurum Atatürk University Yakutiye Research Hospital General Internal Medicine Policlinic, Internal Medicine Endocrine Policlinic, Internal Medicine Endocrine Clinic with symptoms of upper respiratory tract infection at the time of admission were included. The investigation was carried out until reaching 53 patients and 53 control group patients. Socio-demographic characteristics, additional systemic diseases, and HgbA1c levels of each patient included in the study were recorded. Swab samples were taken from both nasal cavities with a swab soaked in saline, just before the procedure. 5% Sheep Blood Agar, EMB (Eosin Methylene Blue) agar, SDA (Sabouraud Dextrose Agar), and their growth after 18-24 hours of incubation at 37 degrees Celsius was evaluated in the Medical Microbiology Laboratory. Results: The numbers, mean ages, and gender distributions of the patient and control groups were similar. The groups were homogeneous, no statistically significant difference was observed. MSCNS growth was significantly higher in the patient group compared to the control group. In our control group, growth of MRCNS was higher and statistically significant compared to diabetes patients. The most frequent growth detected in the patient and control groups was MRCNS. No statistically significant difference was observed in terms of other pathogens. In diabetes patients; It was determined that the patient's age, disease duration, HbA1c levels and the presence of additional systemic disease did not have a statistically significant effect on the nasal flora. Conclusion: A significant difference was observed between diabetic patients and control groups in terms of nasal flora. MSCNS in the patient group and MRKNS in the control group are the most common bacteria. In diabetes patients; The duration of the disease, the HbA1c level, additional systemic diseases do not have a significant effect on the nasal flora. Our study has some limitations. Our study was conducted with relatively few patients and control groups, patients with type 1 Diabetes Mellitus were not included, antibiogram was not performed. Our study is not multicenter. However, the strength of our study is that it is the first study to examine the nasal flora in diabetic patients with URTI. In the future, changes in the nasal flora of diabetic patients will be determined in more detail thanks to multi-center studies that will be conducted with larger patient and control groups, in which patients with all diabetes types are included.