Brakiterapide planlama optimizasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of planning optimizations in brachytherapy
  1. Tez No: 668312
  2. Yazar: BERNA TIRPANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Brakiterapi, Manuel Planlama, TLD, Volümetrik Planlama, Yüksek Doz Hızı, Brachytherapy, Manuel Planning, TLD, Volumetric Planning, High Dose Rate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Brakiterapide planlama optimizasyonlarının karşılaştırılması amacı ile bu çalışmada, manuel ve volümetrik optimizasyon yöntemleriyle elde edilen doz hacim histogramı parametreleri karşılaştırılmıştır. Tandem ve ovoid çifti uygulamalarında, manuel ve volümetrik optimizasyon planları karşılaştırıldığında, yüksek risk klinik tümör volümü (YR CTV) % 90'nının aldığı en düşük doz değerlerinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p = 0,38838). Rektum D2cc hacminin aldığı doz manuel ve volümetrik optimizasyon ile karşılaştırıldığında anlamlı fark gözlenmemiştir (p = 0,36038). Mesane D2cc değerleri ise her iki optimizasyon yöntemi karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p = 0,44545). Silindir aplikatör uygulamalarında ise manuel ve volümetrik optimizasyon yöntemleriyle elde edilen tedavi planlarında, hedef hacimler ve kritik organlar için doz hacim histogramı (DHH) karşılaştırıldığında YR-CTV % 90'nının aldığı en düşük doz değerlerinde anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0,07534). Rektum D2cc hacminin aldığı doz değerleri volümetrik ile manuel optimizasyon ile karşılaştırıldığında anlamlı fark gözlenmemiştir (p = 0,30880). Mesane D2cc değerleri ise her iki optimizasyon yöntemi karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p = 0,16190). Bu verileri gözönünde bulundurduğumuzda her iki hasta gurubunda manuel ile volümetrik planlama optimizasyon yöntemlerini karşılaştırdığımızda her iki planlamanın bir biri üzerinde üstünlüğü gözlenmemiştir ve bir biri yerine tercih edilebilir olduğu görülmüştür. Silindir aplikatör üzerinde termolüminesans dozimetreler (TLD) ile yapılan çalışmada ise; belirlenen noktalarda manuel ve volümetrik planlamada elde edilen dozlar tutarlıdır. Bu çalışmada tedavi planlama sisteminin doğruluğu kontrol edilirken, buna ek olarak manuel ve volümetrik optimizasyon ile elde edilen dozların, TLD ile ölçülen dozlarla uyumlu olduğu görülmüştür. Bu çalışma her iki optimizasyon tekniğinin bir biri yerine kullanılabileceğini açıkça göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to compare the planning optimizations in brachytherapy, the dose volume histogram parameters obtained by manual and volumetric optimization methods were compared. In tandem and ovoid pair applications, when manual and volumetric optimization plans were compared, no significant difference was observed in the lowest dose values of 90 % of high risk clinical tumor volume (YR CTV) (p = 0.38838). When the dose received by the rectum D2cc volume was compared with manual and volumetric optimization, no significant difference was observed (p = 0.36038). Bladder D2cc values did not differ significantly when the two optimization methods were compared (p = 0.44545). In cylinder aplicator applications, in the treatment plans obtained by manual and volumetric optimization methods, when the dose volume histogram (DVH) for target volumes and critical organs were compared, no significant difference was observed in the lowest dose values taken by 90 % of YR-CTV (p = 0.07534). When the dose values of the rectum D2cc volume were compared with volumetric and manual optimization, no significant difference was observed (p = 0.30880). Bladder D2cc values did not differ significantly when the two optimization methods were compared (p = 0.16190). Considering these data, when we compare manual and volumetric planning optimization methods in both patient groups, no superiority of both planning was observed over each other and it was seen that they were preferable to each other. In the study conducted with thermoluminescence dosimeters (TLD) on a cylinder applicator; the doses obtained in manual and volumetric planning at the determined points are consistent. In this study, while checking the accuracy of the treatment planning system, it was observed that the doses obtained by manual and volumetric optimization were compatible with the doses measured by TLD. This study clearly shows that both optimization techniques can be used interchangeably.