Artistik cimnastik atlama masası aletinde gerçekleştirilen seçili elementlerin kinematik yöntemlerle incelenmesi
Kinematic investigation of selected elements carried out on artistic gymnastic vault
- Tez No: 668348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERFİN SERDİL ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenman, Jimnastik, Kinematik, Teknik
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Cimnastik gerek hakem değerlendirmesi gerekse kullanılan hareketler bakımından oldukça teknik bir branştır. Artistik cimnastik branşında atlama masası aleti hem kadınların hem erkeklerin zorunlu yarışma aletleri içerisinde yer almaktadır. Atlama masasında Überşlag ve Kartvil elementleri saltolu ve burgulu uygulanan daha kompleks atlayışlar için temel oluşturan hareketlerdendir. Çalışmanın amacı, artistik cimnastik atlama masası aletinde gerçekleştirilen Überşlag ve Kartvil elementlerinin kinematik yöntemlerle incelenmesidir. Çalışmaya 16 erkek artistik cimnastikçi gençler (n=9), yıldızlar (n=7) kategorisi sporcusu katılmıştır. Çalışma kapsamında sporculara, antropometrik ölçümler, dikey sıçrama ve derinlik sıçraması testleri uygulanmıştır. Ayrıca, kinematik analizler için saniyede 120 kare çekebilen kamerayla görüntü kaydı yapılmıştır. Elde edilen görüntülerin iki boyutlu kinematik analizleri Kinovea ve Tracker programları ile yapılmıştır. Son 10 metre koşu hızlarının (V1, V2, V10) hesaplanması için ise Witty (Microgate, İtalya) kablosuz fotosel sistemi kullanılmıştır. Her bir element için kategoriler bağımsız örneklemler Mann Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. Überşlag ve Kartvil elementleri için V10 (sırasıyla; p=0,007; p=0,039), überşlag elementi için birinci ve ikinci uçuş fazı süreleri değişkenleri kategoriler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (sırasıyla; p=0,015 ve p=0,008). Ayrıca, Kartvil elementi için birinci ve ikinci uçuş fazı yüksekliği değişkenleri için kategoriler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (sırasıyla; p=0,013 ve p= 0,005). Çalışmaya katılan sporcuların performansları gerçekleştirmiş oldukları atlayışın başarı puanları hesaplanarak elde edilmiştir. Çalışma sonuçlarına bakıldığında, V10 değeri daha yüksek olan ve tramplen üzerindeki destek süresi daha az olan sporcuların elementleri daha iyi bir performans ile sergilediği yorumu yapılabilir. Antrenörlerin, antrenmanlarda sürati, patlayıcı kuvveti ve kol kuvvetini geliştirici egzersizler içeren çalışmalar yapmasının atlama performansını olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gymnastics is a very technical event in terms of both judging and the movements performed. In the artistic gymnastics branch, the jumping table device is among the compulsory competition equipment of both women and men. On the Jump table to perform handspring and handspring sw. with ¼ turn elements are considered as fundamentals to perform more complex elements with salto on vault. The aim of the current study was investigate handspring and handspring sw. with ¼ turn elements with kinematic methods. Sixteen male gymnasts juniors (n=9), pre juniors (n=7) participated in study. Anthropometric measurements, vertical jump and drop jump tests were applied. Moreover, for kinematic analysis a camera (120 frames per second) was used. Kinovea and Tracker softwares were used for two dimension video analysis. Witty (Microgate, Italy) photocells were used to measure last 10 meter approach run speed (V1, V2, V10). Categories for each element were analysed by independent samples Mann Whitney U test. Last 10 meter of approach run (Uberşlag; p=0,007; Handspring sw. with ¼ turn; p=0,039), first and second phase durations (respectively; p=0,015 and p=0,008) were found to be statistically significant between categories. For the Handspring sw. with ¼ turn element, a statistically significant difference was found between the first and second flight phase heights between the categories (respectively; p=0,013 and p=0,005). The performances of the gymnasts participating in the study were obtained by calculating the success scores of the jump they performed. Considering the results of the current study, it can be interpreted that gymnasts who have higher running speed in the last 10 meter of approach run and had shorter support time on the springboard performed elements with better performance. It is thought that coaches should include speed, explosive strength and arm strength exercises to affect vault performance of gymnasts and this will effect the performance in a positive way. Keywods: Training, Gymnastics, Kinematics, Technique.