Arap Baharı sonrası kitlesel göç hareketleri karşısında Avrupa Birliği'nin reaksiyonu; göç ve komşuluk politikalarındaki değişim
European Union's reaction to mass immigration and refugees after Arab Spring; policy changes in neighbourhood relationships and immigration
  1. Tez No: 668349
  2. Yazar: MEHMET ERKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN BATTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Avrupa Birliği, Göç, Mülteci, Arab Spring, European Union, Immigration, Refugees
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tarih boyunca savaşlara, barışlara ve birçok sosyolojik oluşuma sahne olan dünyamız gittikçe önemi artan göç hareketlerine de sahne olmaktadır. Göç alan ve göç gönderen ülkelerin ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasi yapılarını etkileyen göç hareketleri günümüzde uluslararası iş birliği içerisinde yönetilmesi ve çözümlenmesi gereken en önemli konulardan biridir. Arap Baharı sonrasında yaşanan kitlesel göç hareketleri AB'nin göç politikalarında önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu tez çalışmasının amacı Arap Baharı sonrası dönemde maruz kaldığı kitlesel göçler karşısında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin izlediği politikaları ve bu süreçte birbirleriyle ilişkilerinde yaşananları ele alarak, AB'nin göç ve komşuluk politikalarına dair bir gelecek perspektifi ortaya koymaktır. Tezin temel hipotezi, Arap Baharı sonrasında oluşan kitlesel göçlerin AB Göç ve Göçmen Politikaları yanında Birlik üyesi ülkelerin ortak politikalara ilişkin bakışlarının da değişmesine yol açtığıdır. Çalışmanın birinci bölümünde göç hareketlerinin tarihsel gelişimi, nedenleri, türleri ve göçle ilgili kavramlar üzerinde durulmuş, ikinci bölümünde Arap Baharı sürecinin nedenleri, sonuçları ve sonrasında oluşan uluslararası kitlesel göçlerin niteliği, yönü ve etkileri ele alınmıştır. Son bölümde ise Arap Baharı sonrasında oluşan kitlesel göçlerin AB Göç ve Komşuluk Politikalarına etkisi ve yol açtığı değişim ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The world history has witnessed wars, peace and many significant sociological events; refugees and mass migrations are becoming the latest examples of such events which have direct impacts to the economical, cultural, social and political environments of the related countries. Therefore, effectively managing these movements require international cooperation. Overwhelming majority of these refugees were headed to the European Union (EU) countries and the numbers were so significant that it caused the EU to make changes in its immigration policies. The purpose of this thesis is to provide a future perspective for EU policies on foreign affairs and immigration by analyzing the relations between EU countries in reaction to refugee movements after Arab Spring. The main hypothesis of this work is that the refugees and the mass immigration caused by the Arab Spring changed the EU's foreign relations and immigration policies, as well as the member countries' view on EU's common policies. The first part of the thesis analyzes immigration, its causes, types and the related terminology in a historical context; the second part examines the sociological conditions that paved the way for the Arab Spring and the consequences of the mass migration that followed; the last part of the thesis focuses on the EU's foreign and immigration policies, and how they were impacted by the refugee movements that followed the Arab Spring.