Terörle mücadele bağlamında barış anlaşması ve askeri güç kullanımı çözümleri analizi: FARC-LTTE örnekleri
Analysis of peace agreement and military power use solutions in the context of combating terrorist: FARC-LTTE examples
- Tez No: 668422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ERENDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Savaş, Barış, FARC, LTTE, Etnik Çatışma, Terrorism, War, Peace, FARC, LTTE, Ethnic Conflict
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Terörizm, genel itibariyle devletlerin iç güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Terör sorunu ile karşı kaşıya kalan ülkeler, bu sorunu öncelikle askeri yöntemlerle çözmeye çalışmaktadırlar. Askeri yöntemlerin yanında terör sorununu çözmek için müzakere yöntemini uygulayan ülkelerde kullanılmaktadır. Terörle mücadeledeki en önemli kırılma noktası 11 Eylül terör saldırılarıdır. 11 Eylül, terörle mücadelede dünyada terör karşıtı bir yapının oluşmasına neden olmuştur. Kolombiya ve Sri Lanka devletleri, terörle mücadelede kendi çözüm yöntemlerini uygulamış iki devlet olarak ön plana çıkmaktadır. İki ülkede öncelikli olarak terör sorununu çözmek için müzakere yöntemini denemişlerdir. Fakat müzakere yöntemi iki ülke için aynı sonucu vermemiştir. İki ülkenin şartları ve sürece etki eden faktörler bu ülkeleri farklı yöntemlere yöneltmiştir. Kolombiya ve FARC müzakereler sonunda barış anlaşması imzalamıştır. Anlaşma ile FARC silah bırakmış ve siyasal hayata katılmıştır. Barış anlaşması aynı sorunu yaşayan ülkeler için barış adına umut olmuştur. Sri Lanka hükümeti, Tamil Kaplanlarını silahlı mücadele sonunda tasfiye etmiştir.“Sri Lanka Modeli”olarak adlandıran bu model terörle mücadelede örnek oluşturmuştur. Sri Lanka Modeli beraberinde insan hakları ihlalleri tartışmalarını da getirmiştir. Tamil Kaplanları sona ermiş fakat Tamil sorunu çözülememiştir. Terörizmle mücadelede kalıcı barış için sorunun kaynağı bilinmelidir. Sorunun kaynağı ortadan kaldırılmazsa terörün tekrarlanma olasılığı bulunmaktadır. Bu tez, seçilen vakaların karşılaştırmalı analizini yapmaktadır. Ayrıca Tamil Kaplanları ve FARC sorununun çözüm metotları ve sonuçlarına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Terrorism, in general, is an element that threatens the internal security of states. Countries facing the problem of terrorism are trying to solve this problem primarily through military methods. In addition to military methods, it is used in countries that implement the negotiation method to solve the problem of terrorism. The most important breaking point in the fight against terrorism is the 9/11 terrorist attacks. 9/11 caused an anti-terrorism structure in the world to fight terrorism. The states of Colombia and Sri Lanka stand out as two states that have implemented their own methods of resolution in the fight against terrorism. The two countries have primarily tried the negotiating method to solve the problem of terrorism. However, the method of negotiation did not give the same result for the two countries. The conditions of the two countries and the factors affecting the process have directed these countries to different methods. Colombia and the FARC signed a peace agreement at the end of the negotiations. With the agreement, the FARC left arms and participated in political life. The peace agreement has been a hope for peace for countries experiencing the same problem. The Sri Lankan government liquidated the Tamil Tigers at the end of the armed struggle. This model, which he called the“Sri Lankan Model”, set an example in the fight against terrorism. The Sri Lankan Model has brought with it discussions of human rights abuses. The Tamil Tigers are over, but the Tamil problem remains unresolved. For lasting peace in the fight against terrorism, the source of the problem must be known. If the source of the problem is not eliminated, there is a possibility of a repeat of terrorism. This thesis is a comparative analysis of selected cases. It also focuses on the solution methods and consequences of the Tamil Tigers and FARC problem.