Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki
The relationship between unemployment and economic growth in Turkey
- Tez No: 668423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Ekonomik Büyüme, ARDL, Sınır Testi, TodaYamamoto Nedensellik Analizi, Unemployment, Economic Growth, ARDL, Bound Test, TodaYamamoto Causality Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülke ekonomilerinin iktisadi başarısının belirlenmesi açısından işsizlik ve ekonomik büyüme son derece önemli makroekonomik değişkenlerdir. Bundan dolayı, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için, işsizlik ve ekonomik büyüme değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik çalışmaların önemini artmıştır. Bu çalışmada da büyüme ile işsizlik arasındaki ilişki Türkiye ekonomisinin 2000-2018 yıllarını kapsayan dönemi için araştırılmıştır. Her ülke ekonomisinde olduğu gibi Türkiye'de de makroekonomik politikaların en temel hedefi işsizlikte meydana gelen bir azalışın beraberinde getireceği ekonomik büyümeyi sağlamaktır. Bu çalışmada Türkiye'de ekonomik büyüme ile işsizlik arasındaki ilişkinin ampirik analizlerinde Türkiye ekonomisinin 2000:2-2018:3 dönemine ilişkin üçer aylık verileri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisinin varlığı sınır testi ile sınanmıştır. Değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiler Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Model (ARDL) modeli aracılığı ile analiz edilmiş, nedensellik ilişkisinin yönü Toda-Yamamoto nedensellik analizi uygulanarak tespit edilmiştir. Ampirik analizlerden elde edilen bulgulara göre Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasında eşbütünleşme ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. ARDL Modelinden elde edilen sonuçlara göre uzun dönemde işsizlikten ekonomik büyümeye doğru anlamlı bir ilişki bulunamazken, kısa dönemde işsizliğin ekonomik büyüme üzerinde anlamlı ve negatif yönlü etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nedensellik analizi sonuçları ise işsizlik ve ekonomik büyüme değişkenleri arasında çift yönlü nedensellik ilişkisinin bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Unemployment and economic growth are extremely important macroeconomic variables in terms of determining the success of the country's economy. Therefore, importance of efforts to determine the relationship between unemployment and economic growth has increased, especially for developing countries. In this study, the relationship between unemployment and economic growth was investigated for the 2000-2018 period of Turkish economy. The main target of macroeconomic policies of each country as well as in the Turkish economy is to ensure economic growth will bring about a decrease in unemployment occurred. In the empirical analysis of the relationship between unemployment and economic growth the quarterly data of Turkey's economy regarding to the period 2000:2-2018:3 was used. The existence of the relationship between the variables was tested by the bound test. The short and long-term relationships between the variables were analyzed through the Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) model, and the direction of the causality relationship was determined by applying Toda-Yamamoto causality analysis. According to the findings obtained from empirical analysis of unemployment and economic growth in Turkey it has been determined that there is a cointegration relationship between them. According to the results obtained from the ARDL Model, there was no significant relationship between unemployment and economic growth in the long term, while it was concluded that unemployment had significant and negative effects on economic growth in the short term. Causality analysis results reveal that there is bidirectional causal relationship between unemployment and economic growth variables.