Mesane kanseri tanılı hastalarda natural killer cell aktivitesi ve PPD testinin, intravezikal BCG tedavisine yanıtı öngörmedeki yeri
The role of natural killer cell activity and PPD test in prediction of the response to intravesical BCG treatment in patients with bladder cancer
- Tez No: 668538
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Onkoloji, Üroloji, Allergy and Immunology, Oncology, Urology
- Anahtar Kelimeler: İntravezikal BCG tedavisi, İntravezikal BCG etkinliği, kasa invaze olmayan mesane kanseri, BCG komplikasyonları, intravezikal BCG ve PPD ilişkisi, intravezikal BCG ve natural killer cell aktivite ilişkisi, Intravesical BCG therapy, Intravesical BCG efficacy, nonmuscle invasive bladder cancer, BCG complications, intravesical BCG and PPD relationship, intravesical BCG and natural killer cell activity relationship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Kasa invaze olmayan mesane tümörü hastalarında intravezikal BCG tedavisinin başarısını, PPD testi ve NK aktivite ölçümü gibi hücresel immün yanıtın komponentlerinden faydalanarak öngörmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde kasa invaze olmayan mesane kanseri nedeniyle intravezikal BCG tedavisi başlanan 99 hasta prospektif olarak değerlendirildi. EAU NMIBC Skorlama Sistemi'ne göre orta, yüksek ve çok yüksek riskli gruplara dahil olan ve daha önce hiç intravezikal BCG tedavisi almayan hastalar dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, EAU NMBIC risk grubu, EORTC progresyon ve nüks skorları CUETO progresyon ve nüks skorları, ek hastalık varlığı ve tipleri) kaydedildi. Hastalara intravezikal BCG tedavisi başlamadan 3 gün önce NK aktivitesi ölçümü gerçekleştirildi ve sonuçlar not edildi. Yine hastalara intravezikal BCG tedavisi başlamadan 3 gün önce, tüberkülin cilt testi(PPD) uygulaması yapıldı ve sonuçları testten 72 saat sonra milimetre cinsinden ölçülerek not edildi Bulgular: BCG tedavisi öncesinde bakılan PPD değerleri nüks olan hastalarda, nüks olmayanlara göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. Yine BCG tedavisi öncesinde bakılan NKA sonuçları ile tedavi sonrası nüks açısından, 200-500 pg/dl değerleri cut-off olarak alındığında anlamlı bir ilişki saptandı. Nükse kadar geçen süre ile PPD ve NKA ölçümleri arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı. Sonuç: Kasa invaze olmayan mesane kanseri olgularında intravezikal BCG tedavisine başlamadan önce yapılan PPD (tüberkülin/mantoux) cilt testi ve NKA ölçümü sonuçlarının, tedavi altındaki nüks riskini tahmin etmede kullanabilecek bir marker olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to predict the efficacy of intravesical BCG therapy in patients with non-muscle invasive bladder tumors by using components of cellular immune response such as PPD test and NK activity measurement. Material and Method: Ninety-nine patients who were started on intravesical BCG therapy for non-muscle invasive bladder cancer in the Urology Clinic of Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital were evaluated prospectively. Patients who were included in the intermediate, high and very high risk groups according to the EAU NMIBC Scoring System and who had never received intravesical BCG therapy before were included. The clinical and demographic characteristics of the patients (age, gender, EAU NMBIC risk group, EORTC progression and recurrence scores, CUETO progression and recurrence scores, presence and types of comorbidity) were recorded. NK activity was measured 3 days before the start of intravesical BCG therapy, and the results were noted. In addition, tuberculin skin test (PPD) was applied to the patients 3 days before the start of intravesical BCG therapy, and the results were measured in millimeters 72 hours after the test. Results: PPD values measured before BCG treatment were found to be significantly lower in patients with recurrence than in patients without recurrence. In addition, a significant correlation was found between NKA results obtained before BCG treatment and recurrence after treatment, when 200-500 pg/dl values were taken as cut-off. There was no significant relationship between the time to recurrence and PPD and NKA measurements. Conclusion: It has been shown that the results of PPD (tuberculin/mantoux) skin test and NKA measurement performed before starting intravesical BCG therapy in non-muscle invasive bladder cancer cases can be a marker that can be used to predict the risk of recurrence under treatment.