Okul öncesi öğretmenlerinin erken çocukluk kekemeliğine ilişkin bilgi ve tutumlarının incelenmesi
PRE-SCHOOl teachers' knowledge and attitudes of childhood stuttering
  1. Tez No: 668591
  2. Yazar: EDA TURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Kekemeliğe Yönelik Tutumlar, Kekemeliğe İlişkin Bilgi Düzeyi, Stuttering, Attitudes Towards Stuttering, Knowledge Level on Stuttering
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırmada, okul öncesi öğretmenlerin erken çocukluk kekemeliğine ilişkin bilgi düzeyleri ve kekemeliğe yönelik tutumları araştırılmıştır. Ayrıca araştırmada kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlerin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyleri ile kekemeliğe yönelik tutumları arasında bir ilişkinin olup olmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın evrenini branşı okul öncesi olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin %26,3'ünün (n=61) kıdem süresinin 13 yıl ve üzeri olduğu, %77,6'sının (n=180) kekemelikle ilgili herhangi bir seminere, kursa katılmadığı, %55,2'sinin (n=128) kekeleyen bir tanıdığı olmadığı ve %60,8'inin (n=141) meslek yaşamı boyunca kekeleyen bir öğrencisinin olmadığı görülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Kekemelikle İlgili Bilgi Düzeyi Anketi ve Kekemelikle İlgili Tutum Anketi kullanıldı. Veriler SPSS 22 programında sıklık, yüzde, Bağımsız Örneklem T Testi, Anova Testi ve Pearson Korelasyon Analizi ile analiz edildi. Araştırmanın sonucunda; kekemelikle ilgili ders/kurs/seminer alan öğretmenlerin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyi anketi toplam puanlarının kekemelikle ilgili ders/kurs/seminer almayan öğretmenlerin puanlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kekemelikle ilgili ders almanın bilgi düzeyi üstünde etkili olduğu görülmüştür. Kekemelikle ilgili ders/kurs/seminer almayan kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlerin çocuğa özgü stratejiler puanlarının kekemelikle ilgili ders/kurs/seminer alan kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlerin puanlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlerin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyi anketi toplam puanlarının kekeleyen öğrencisi olmayan öğretmenlerin puanlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür, kekeleyen öğrencisi olmanın bilgi düzeyine etki ettiği görülmüştür. Dört ve daha fazla sayıda kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlerin çocuğa özgü stratejiler puanlarının, 1-3 arası kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlerin puanlarınaa göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Daha çok kekeleyen öğrencisi olmanın kekeleyen çocuğa uygun stratejiler kullanmayı sağladığı görülmüştür. Araştırmamızın sonucunda kekemelikle ilgili ders/kurs/seminer almanın kekeleyen öğrenciye yönelik strateji kullanımı üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Erken çocukluk kekemeliğinin yönetiminde çok önemli rolü olan okul öncesi öğretmenlerinin konuya ilişkin bilgilendirilmesinin sağlanması, kekeleyen okul öncesi çocuklarının okul ortamında uygun tutumlar ile karşılaşmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines pre-school teachers' knowledge level on childhood stuttering and attitudes towards stuttering. In addition, it is examined that whether there is a relationship between stutter students' teachers' knowledge level on childhood stuttering and their attitudes towards stuttering or not. Pre-school teachers are the population of the study. It is found out that 26.3% (n=61) of teachers have 13 years and more of length of service, 92.7% (n=215) of them are not postgraduate, 77.6% (n=180) have not been attend to a seminar or course on stuttering, 55.2% (n=128) do not have a stutter familiar, 60.8% (n=141) od them do not have a stutter student along their career. Personal Information Form, Stuttering Knowledge Level Survey and Stuttering Attitude Level Survey are used to collect data. Frequency, percentage, Unpaired T Test, Anova Test, Pearson correlation analyses are used in SPSS From the results, it is found out that teachers who took lecture/seminar/course on stuttering have higher scores on stuttering knowledge level survey than the ones who do not take related lecture/seminar/course. It is determined that taking course on lecture/seminar/course has an impact on knowledge level. It is also found out that teachers who do not take lecture/seminar/course on stuttering and have stutter students have higher scores on infantile strategy sub-survey than the ones who took lecture/seminar/course on stuttering and have stutter students. It is observed that teachers who have stutter students have higher scores on stuttering knowledge level survey than the ones who do not have stutter students. Having stutter students affect the knowledge level. It is found out that teachers who have 4 and more stutter students have higher scores on infantile strategy sub-survey than the ones who have 1-3 stutter students. It is determined that having more stutter students provides using child applicable strategies. In the result of the study, with attempts on stuttering, increasing teachers' awareness is suggested, since performing appropriate intervention is significant to treat stuttering.