Tarım sektöründe zeytin hasadı çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in olive harvest
  1. Tez No: 668621
  2. Yazar: FATIMA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BULDUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Tarım, Zeytin Yetiştiriciliği, Maruziyet, Occupational Health and Safety, Agriculture, Olive Breeding, Exposure
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İş sağlığı ve güvenliğinin en mühim ilkesi çalışanları iş kazası ve meslek hastalıklarından koruyarak güvenli ve sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. Tarım sektörü, ülkemizin sahip olduğu iklim koşulları, doğal kaynakları ve toprak yapısıyla çalışma hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Her ülke için tarım ekonomik olarak önemli bir konuma sahiptir. Ülkemiz ekonomisinde ilk on tarımsal ürün içerisinde zeytin yer almaktadır. Zeytin, dikiminden hasat dönemine kadar değişik metotlarla yetiştirilmektedir. Ülkemizde özellikle zeytin hasadında elle hasat sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bu durumda işçiye enerji yönünden aşırı yüklenilmekte ve iş verimi azalmaktadır. Zeytin fidelerinin dikimi, hasat edilmesi ve taşınması sırasında ağır kaldırma, tekrarlayan hareketler, uzanma, itme, çekme, dönme, uzun süre çalışma sebebiyle pek çok kas iskelet sistemi hastalıkları görülmektedir. Bel ve sırtta oluşan omurga rahatsızlıkları, bel fıtığı ve kas yırtılması gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Makine kullanımının artması, tehlikelerin bir kısmını ortadan kaldırmakta ancak yeni risklere neden olmaktadır. Makinelere parmakları, elleri ve kolları kaptırma gibi iş kazaları yaşanabilmektedir. Zeytin yetiştiriciliğinde en önemli tehlike kimyasal gübreler ve pestisitlerin kullanılmasıdır. Kullanılan kimyasallar insan vücuduna deri, sindirim, solunum ile üç yolla girmektedir. Göz enfeksiyonlarından akciğer hastalıklarına kadar birçok sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Zeytin yetiştiriciliğinde çalışanlar çalışma ortamında kimyasal, fiziksel, biyolojik ve ergonomik ve psikososyal etmenlere maruz kalmaktadır. ii Bu tez kapsamında, zeytin yetiştiriciliğinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından maruz kaldığı tehlike ve riskler belirlenmiştir. Riskleri yok etmek veya kabul edilebilir seviyeye indirmek için en etkin korunma tedbirleri belirlenmiştir. Risk değerlendirme yöntemlerinden kontrol listesi yöntemiyle zeytin yetiştiriciliğindeki riskler belirlenerek risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
The most important principle of occupational health and safety is to protect employees from work accidents and diseases and to ensure they work in a safe and healthy environment. The agricultural sector has an important place in business life with the climatic conditions, natural resources and soil structure of our country. Agriculture has an economically important position for every country. Olives are among the top ten agricultural products in our country's economy. Olives are grown with different methods from planting to harvest period. Hand harvesting is a common method in our country, especially in olive harvesting. In this case, the worker is overloaded in terms of energy and work efficiency decreases. During the planting, harvesting and transportation of olive seedlings, lifting, repetitive movements, reaching, pushing, pulling, turning, working for a long time, many musculoskeletal diseases are seen. Health problems such as spinal disorders in the waist and back, herniated disc and muscle rupture occur. Increasing machine use eliminates some of the dangers, but causes new risks. Occupational accidents such as fingers, hands and arms caught in machines can be experienced. The most important danger in olive cultivation is the operation of chemical fertilizers and pesticides. The chemicals used enter the human body in three ways: skin, digestion and respiration.It causes many health problems from eye infections to lung diseases. Employees in olive cultivation are exposed to chemical, physical, biological, ergonomic and psychosocial factors in the work environment. iv With in the scope of this thesis, the dangers and risks that the workers in olive cultivation are exposed to in terms of occupational health and safety were determined. The most effective protection measures have been determined to eliminate risks or reduce them to an acceptable level. Risk assessment was made by determining the risks in olive cultivation using the checklist method, one of the risk assessment methods. Science Code: