İş sözleşmesinin feshinde şekil ve yöntem
Procedure and method for termination of labour contract
  1. Tez No: 668650
  2. Yazar: BARIŞ ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş sözleşmesi, İşçi, İşveren, Süreli fesih, Haklı nedenle derhal fesih, Fesihte şekil, Labour contract, Employee, Employer, Notice of termination, Termination of the contract for just cause, Procedure of termination
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
“İş Sözleşmesinin Feshinde Şekil ve Yöntem”başlıklı bu tez çalışmasında, öncelikle iş sözleşmesinin tanımı, unsurları ele alınmış, benzer nitelikteki diğer sözleşmelerle arasındaki farklara değinilmiştir. Devamında, iş sözleşmesinin süreli feshi, haklı nedenle derhal feshi ve anılan iki fesih türüne ilişkin şekil kuralları İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu'na tabi işçiler açısından ayrı ayrı ele alınarak, ilgili kanunlarda boşluk bulunması durumunda izlenmesi gereken yol haritası sunulmaya çalışılmıştır. Ardından süreli feshin ve haklı nedenle derhal feshin şekline ilişkin kurallara uyulmaması durumunda karşılaşılacak yaptırımlara yer verilmiştir. Konular ele alınırken, öğretide sıkça tartışılan noktalara ekseriyetle değinilmeye çalışılmış, bu hususlardaki yüksek yargı uygulamalarına da yer verilerek, çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is titled as“Procedure And Method For Termination Of Labour Contract”, includes definition of labour contract, elements of the labour contract and comparing with other similar contracts, at first. Afterwards, notice of termination of the labour contract, termination of the contract for just cause and the procedural rules regarding the two types of termination shall be examined under the Labour Law, Turkish Code of Obligations, The Maritime Labour Law and The Press Labour Law and the solutions shall be tried to determined in case of an unclear regulation in these codes regarding the above-mentioned issue. In this study, the sanctions in case of breach of the procedural rules of notice of termination and the termination of the contract for just cause shall be examined. While discussing the issues, the most discussed points in the doctrine shall tried to be determined, and shall be tried to proposed solutions in the ligt of high judicial practices in these matters.