STEM etkinliği geliştirme sürecinin fen bilimleri öğretmen adaylarının girişimcilik ve STEM öz-yeterlikleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of STEM activity development process on entrepreneurship and STEM self-efficacy of pre-service science teachers
- Tez No: 668649
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri öğretmen adayları, girişimcilik, STEM eğitimi, STEM etkinlikleri, STEM öz-yeterlilik, Entrepreneurship, pre-service science teachers, STEM activities, STEM education, STEM self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmanın amacı STEM etkinlikleri geliştirme sürecinin fen bilimleri öğretmen adaylarının girişimcilik ve STEM öz-yeterlilikleri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Aynı zamanda fen bilimleri öğretmen adaylarının aldıkları teorik STEM eğitimi ve STEM etkinlikleri geliştirme sürecindeki görüşlerini belirlemektir. Bu araştırmanın hem nicel hem de nitel boyutu vardır. Araştırmanın nitel boyutunda durum çalışması deseni, nicel boyutunda ise basit deneysel desen benimsenmiştir. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı içerisinde 3.sınıfa devam eden 48 fen bilimleri öğretmen adaylarının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulama 10 hafta sürmüştür. Katılımcılar bu süreç içerisinde STEM ile ilgili teorik eğitim almıştır ve bu eğitime yönelik 3 farklı STEM uygulama modeline (mühendislik tasarım temelli, probleme dayalı ve proje tabanlı STEM) yönelik toplam 58 adet STEM etkinlikleri geliştirmişlerdir. Araştırma kapsamında, STEM Uygulamaları Öğretmen Öz-yeterlilik Ölçeği, Öğretmen Adaylarına Yönelik Girişimcilik Ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları veri aracı olarak kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi, nicel verilerin analizinde ise ilişkili örneklem t-testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların ön-test ve son-test sonuçlarına göre; STEM öz-yeterlilikleri ve girişimciliklerine ilişkin son-test lehine anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır. Sonuç olarak öğretmen adayları STEM teorik eğitimi alarak ve etkinlikler geliştirerek STEM öz- yeterliliklerini ve girişimcilik becerilerini arttırdığı tespit edilmiştir. Fen bilimleri öğretmen adaylarının STEM eğitimi alması ve özgün etkinlikler geliştirmesi; öğretmen adaylarının yenilikçi fikirlere sahip ve açık olan, gerektiği zamanlarda risk alan, kendine güvenen, önüne çıkan fırsatları gören ve değerlendirme noktasında istekli olan girişimci öğretmenler ve bireyler olabilme yolunu açtığı düşünülmektedir. Öğretmen adayları kendi etkinliklerini geliştirirken hangi adımları kullanmaları gerektiğini öğrendikleri ve daha sonrasında etkinlik geliştirdikçe ileride kendi sınıflarına da bu adımları nasıl uyguladıklarını anlatabilecek düzeye geldikleri söylenebilir. Ayrıca öğretmen adayları STEM eğitimi sürecine yönelik; yol gösterici olma, işlerini kolaylaştırma, verilen bilgileri kullanma açısından olumlu görüş bildirmişlerdir. STEM etkinlikleri geliştirme sürecine yönelik ise; tasarım oluşturmayı, günlük hayattan problem durumu bulmayı, STEM disiplinlerini entegre etmeyi öğrendiklerini aynı zamanda bunları yaparken zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmen adaylarına eğitim fakültelerinde teorik ve uygulamalı STEM eğitimi dersi verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of STEM activities development process on entrepreneurship and STEM self-efficacy of pre-service science teachers. At the same time, it is to determine the views of pre-service science teachers in the theoretical STEM education and STEM activities development process. This research has both quantitative and qualitative dimensions. The case study design was adopted in the qualitative dimension of the research and the simple experimental design was adopted in the quantitative dimension. The research was conducted in the fall semester of the 2018-2019 academic year with the participation of 48 pre- service science teachers attending their third year. The application lasted 10 weeks. During this period, the participants received theoretical training on STEM and developed a total of 58 STEM activities for 3 different STEM application models (engineering design-based, problem- based and project-based STEM). Within the scope of the research, STEM Applications Teacher Self-Efficacy Scale, Entrepreneurship Scale for Teacher Candidates and semi-structured interview questions were used as data tools. Content analysis was used in the analysis of qualitative data, and dependent sample t-test was used in analyzing quantitative data. As a result of the analyzes made, according to the pre-test and post-test results of the participants; A significant difference was found in favor of the post-test regarding STEM self-efficacy and entrepreneurship. As a result, it was determined that pre-service science teachers increased their STEM self-efficacy and entrepreneurship skills by taking STEM theoretical training and developing activities. Pre-service science teachers receive STEM education and develop original activities; It is thought that pre-service teachers paved the way to become entrepreneurial teachers and individuals who have innovative ideas and are open, take risks when necessary, self-confident, see the opportunities ahead and are willing to evaluate them. It can be said that the pre-service teachers learned which steps they should use while developing their own activities, and then, as they developed activities, they reached a level where they could explain how they applied these steps to their classes in the future. In addition, pre-service science teachers for the STEM education process; They gave positive opinions in terms of being a guide, facilitating their work, and using the information provided. Regarding the STEM activities development process; They stated that they learned how to create designs, to find problem situations from daily life, to integrate STEM disciplines and at the same time they had difficulties in doing these. Theoretical and applied STEM education courses are given to prospective teachers in education faculties.