İkinci Meşrutiyet dönemi miting ve nümayişler (1908-1918)
Second Meşrutiyet of period meetings and demonstration
  1. Tez No: 668708
  2. Yazar: CEMAL TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇAPA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet, Miting, Nümayiş, Constitutional Monarchy, Meeting, Demonstration march
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 498
Özet
Miting kültürü, Türk ve İslam toplum hayatına II. Meşrutiyet'le birlikte girmiş ve kök salmıştır. Politik, sosyal ve kültürel hayatın önemli bir kitle iletişim aracı haline gelmiş, demokratik kültür ile anayasal düzenin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Özellikle toplumun tebaadan vatandaşa ve cemaatten cemiyete dönüşümünde yararlılıkları görülmüştür. Bu doktora çalışmasında mitinglerin hukuki gelişim süreci, konusu, maksadı, programı, yer ve zamanı, katılımcıları, söylemleri, sloganları, ziyaretleri, talepleri ve kriminal durumları ele alınarak toplumun dönüşümü ve değişimi irdelenmiştir. Demokratik ve anayasal yapıya olan katkısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayla miting hakkının ilk defa hukukileştiği II. Meşrutiyet Dönemi'nde meydana gelen belli başlı miting ve nümayiş hareketleri tek bir başlık altında bir araya getirilmiştir. Bu yönüyle bir başvuru eseri ortaya koyulmak istenmiştir. Doktora çalışmamızın temel kaynağı, Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi belgeleri ile Milli Kütüphane Arşivi süreli yayınlarıdır. Ayrıca dönemin hatıratlarından yararlanılmıştır. Çalışmamız, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türk toplumuyla devlet yapısının anayasallaşması ile demokratik kültür anlayışının gelişmesine olumlu katkı sunan mitinglere yer verilmiştir. Halkın toplandığı alanlara; halk meclisi, alınan kararlara; yasa gözüyle bakılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerde ilhak aleyhtarı ve savaş taraftarı mitinglere yer verilmiştir. Bu tür mitinglerle alanlara toplanan kalabalıkların nasıl millet haline geldiği ve bu kalabalıkların hissiyatlarında milliyetçiliğin nasıl geliştiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The meeting culture, entered the Turkish and Islamic social life with II. Constitutional Monarchy and took root. It has become an important mass communication tool of political, social and cultural life, contributing greatly to the development of democratic culture and constitutional order. They have been prticularly useful in the transformation of society from subject to citizen and from religious society to community. In this doctoral study, the legal development process, subject, purpose, program, place and time, participans, discourses, slogans, visits, demands and criminal situations of the rallies were discussed and the transformation and change of the society was examined. Its contribution to the democratic and constitutional structure has been tried to be revealed. With this study, the main meeting and demonstration movements that took place during the II. Constitutional Monarchy Period, when the right to meeting was first legalized, were brought under a single heading. In this respect, it is aimed to present a reference work. The main sorurce of our doctoral study is the documents of the Presidency State Archives Ottoman Archive and the periodicals of the National Library Archive. In addition, the memories of the period were used. Our study consists of three parts. In the first part, the meetings that contribute posivetely to the development of democratic culture understanding with the constitutionalization of the state structure with Turkish society are included. To the areas where the people gather; the people's assembly, the decisions taken; has been viewed through the eyes of the law. In the second and third parts, anti-annexation and pro-war meetings are included. It was revealed how the crowds gathered in the fields with such meetings became a nation and how natioanalism developed in the feelings of these crowds.