Öğretim elemanlarının öğretimsel gelişimlerine yönelik bir model önerisi: Yabancı Diller Yüksekokulu örneği
A model proposal for the instructional development of faculty members: Case of School of Foreign Languages
- Tez No: 668712
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim elemanı, Öğretimsel gelişim, Öğretimsel gelişim model önerisi, Faculty member, Instructional development, Instructional development model proposal
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Öğrenme-öğretme sürecinden alınan verimi ve etkililiği arttırmak için öğretimsel gelişim boyutu üzerinde durulması gereken gelişim alanlarından biridir. Bu doğrultuda, araştırmada Yabancı Diller Yüksekokulunda görev yapan öğretim elemanlarının öğretimsel gelişime yönelik gereksinimlerini belirlemek ve öğretim elemanlarının öğretimsel gelişimlerine yönelik bir model önerisi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma açımlayıcı sıralı karma yöntem deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde çeşitli üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde çalışan öğretim elemanları, 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde çeşitli üniversitelerin Yabancı Diller Yüksekokulunda çalışan öğretim elemanları ve 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda çalışan öğretim elemanları oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen gereksinim belirleme ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler ve açık uçlu anket formundan elde edilmiştir. Elde edilen verilerden yola çıkılarak öğretimsel gelişime yönelik bir gereksinim olduğu sonucuna varılmış ve öğretim elemanlarının öğretimsel gelişimlerine yönelik bir model önerisi tasarlanmıştır. Model önerisi 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda görev yapan öğretim elemanlarının katılımıyla uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, öğretim elemanlarında öğretimsel gelişime ilişkin bir farkındalık olduğu ve öğrenme-öğretme sürecine ilişkin tutumlarında bir değişim olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Instructional development is one of the professional development dimensions that need to be focused on in order to increase the efficiency and effectiveness of the learning-teaching process. Within this concept, it was aimed to determine the instructional development needs of faculty members working at School of Foreign Languages and to put forward a model proposal for the instructional development of faculty members in this study. The research is designed in explanatory sequential mixed method design. The participants of the study consist of faculty members working at the faculty of Educational Sciences and at the Schools of Foreign Languages at different universities in 2017-2018 and 2018-2019 academic years and faculty members working at the School of Foreign Languages at Karamanoğlu Mehmetbey University in 2019-2020 academic year. Quantitative data of the study was collected by The Needs Determination Questionnaire developed by the researchers. The qualitative data of the study were obtained from semi-structured interviews and open-ended survey form. Based on the data obtained, it was concluded that there is a need for instructional development, and a model proposal was designed for the instructional development of faculty members. The model proposal was implemented in the spring semester of the 2019-2020 academic year with the participation of faculty members working at Karamanoğlu Mehmetbey University School of Foreign Languages. As a result of the application, it was concluded that there is an awareness of instructional development in faculty members and a change in their attitudes towards the learning-teaching process.