Kütüphanelerde itibar yönetimi: Paydaş temelli bir model önerisi
Reputation management in libraries: A model based on stakeholder approach
- Tez No: 668713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY GÖRKEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Halkla İlişkiler, Information and Records Management, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İtibar Yönetimi, Paydaş Teorisi, Paydaş Yönetimi, Kütüphaneler, Üniversite Kütüphaneleri, Üniversite Kütüphaneleri İtibar Yönetimi Değerlendirmesi, Paydaş Algısı, Reputation Management, Stakeholder Theory, Stakeholder Management, Libraries, University Libraries, Reputation Management Evaluation in University Libraries, Stakeholder Perfection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu çalışmada öncelikle itibar yönetimi ve paydaş yönetimi ile ilgili dünyadaki standartlar ve uygulamalar literatüre dayalı açıklanmıştır. Ardından tüm kütüphanelere uygulanmasının zorluğundan dolayı üniversite kütüphanelerinde bu konudaki uygulamaların küresel standartlarla karşılaştırılması yapılmıştır. Bu amaçla hazırlanan iki anket çalışması ile örneklem seçilen üniversite kütüphanelerinin itibar ve paydaş temelli itibar yönetimi pratiklerini saptanarak ve bu durumun paydaşların gözünde, kütüphanelerin hizmetlerini nasıl etkilediğini ortaya çıkarmak tezin ana problemini oluşturmuştur. Çalışma üniversite kütüphanelerinin itibar yönetimini etkileyen faktörler ve etkin paydaş yönetimi için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ışık tutacak birincil veri toplanılmasını da sağlamıştır. Türkiye'deki 189 üniversitenin kütüphane çalışanları, üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve idari çalışanları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Tezin amacı, kütüphanelerde kurumsal itibar yönetimi ve paydaş kavramlarını literatüre dayalı biçimde bir arada ele alarak, kütüphanelerde itibar yönetimi için disiplinler arası bir çalışma yapmaktır. Ayrıca iki farklı anket ile kütüphane paydaşlarının kütüphane kurumsal itibar yönetimi, paydaş yönetimi ve kütüphane algıları; kütüphanecilerin de itibar, kütüphanelerindeki itibar yönetimi ve paydaş yönetimi algıları incelenmiştir. Rastgele tarama modelinin uygulandığı tezde, birincil veri toplama tekniği olarak çevrimiçi anket yöntemine başvurulmuştur. Hazırlanan iki farklı anket 189 üniversitede uygulandıktan sonra itibar yönetimi üzerinden paydaş algısı çözümlemesi yapılmıştır. Anket katılımcılarına internet üzerinden e-posta ile anket gönderilerek 566 altı öğrenci, öğretim üyesi ve idari personele ve 184 kütüphane çalışanına ulaşılmıştır. Bu bilgiler istatistik programı olan SPSS 24 paket programına aktarılmış ve değerlendirilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre kütüphane itibar yönetiminden kütüphane müdürünün ve kütüphanenin halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünün sorumlu olması sonucu çıkmıştır. Ayrıca kütüphanenin bir kurumsal itibar stratejisinin olması gerektiği, üniversitenin bilinirliğinde kütüphane itibarını etkisinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Kütüphaneyi her gün kullanan anket katılımcılarında kurumsal itibar yönetiminde tüm faktörlerde ortalamalar yüksek olduğu gözlenmiştir. Ancak kütüphane paydaşları kurumsal itibar yönetimi değerlendirmelerinde fiziki mekân, kütüphaneye erişim, finansal sağlamlık ve sosyal sorumluluk konularında kütüphanelerin yetersiz kaldıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis it is aimed to explain the standards and practices related to reputation management and stakeholder management based on the literatüre. Then, due to the difficulty of applying it to all libraries, the practices on this subject in university libraries were compared with global standards. The main problem of the thesis has been to determine the reputation and stakeholder-based reputation management practices of the university libraries selected as a sample in order to conduct two surveys prepared for this purpose and to reveal how this situation affects the services of libraries in the eyes of stakeholders. The study also has provided primary data collection to shed light on the factors affecting the reputation management of university libraries and the necessary arrangements for effective stakeholder management. 189 employees of the university libraries in Turkey, students, faculty, and administrative staff constitute the sample of the research. The aim of the thesis is to make an interdisciplinary study by taking into account the concepts of corporate reputation management and stakeholders in libraries, to examine reputation management in libraries, and to establish connections between them. Within the scope of the thesis, random survey model was applied, and an online survey method was employed as the primary data collection technique. After two different questionnaires were applied in 189 universities, stakeholder perception analysis was made through reputation management. By sending a questionnaire via e-mail to the survey participants; 566 students, faculty members and administrative staff and 184 library employees were reached. The data obtained was transferred to the SPSS 24 package statistics program through which the data was analyzed and evaluated. According to the analysis results, it was concluded that the library director and the public relations department of the library were responsible for the library reputation management. In addition, it has been determined that the library should have a corporate reputation strategy and the effect of the library's reputation on the university's awareness is important. It was observed that the averages in all factors in corporate reputation management were high among the survey participants who use the library every day. However, library stakeholders stated that libraries were insufficient in terms of physical space, access to the library, financial soundness and social responsibility in their corporate reputation management evaluations.