Çekim kararı ve tedavi süresinin ortodontik tedaviye bağlı oluşan kök rezorpsiyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of extraction decision and duration of treatment on orthodontically induced root resorption
- Tez No: 668754
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ATAKAN BENKLİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eksternal apikal kök rezorpsiyonu, panoramik radyografi, maksiller kesici, tedavi süresi, diş çekim kararı, External apical root resorption, panoramic radiograph, maxillary incisors, treatment time, extraction decision
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tedavi süresi ve diş çekimi kararının, ortodontik tedaviye bağlı görülen kök rezorpsiyonlarına etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na ortodontik tedavi görmüş bireylerin tedavi öncesinde ve tedavi bitiminde alınmış olan panoramik radyografileri incelenmiştir. Bireyler diş çekimi kararına göre diş çekimi yapılan ve diş çekimi yapılmayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Her bir hastanın tedavi öncesinde ve tedavi bitiminde rutin olarak alınan panoramik radyografik filmleri üzerinde, maksiller santral ve lateral dişlerinde meydana gelen yüzdesel eksternal kök rezorpsiyonları (rEAKR) analiz edilmiştir. Tedavi öncesi kuron/kök oranları tedavi sonrası kuron/kök oranları ile karşılaştırılarak yüzdesel rezorpsiyon miktarı hesaplanmıştır. Yaş, cinsiyet, çekim kararı ve tedavi süreleri ile rezorpsiyon miktarı ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Tedavi süresi ile maksiller kesici dişlerde meydana gelen rEAKR arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde pozitif yönlü korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Diş çekimli tedavi edilen hastalarda, diş çekimsiz tedavi edilen hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla kök rezorpsiyonu olduğu görülmüştür. Erkek hastalarda tedavi süresi ve rEAKR'nin daha fazla olduğu görülmüştür. Yaş ile rEAKR arasında bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Maksiller kesici dişlerde ortodontik tedaviye bağlı gelişen kök rezorpsiyonu tedavi süresi ile pozitif yönlü bir korelasyon göstermektedir. Diş çekimili ortodontik tedavi gören hastalarda, çekimsiz tedavi edilen hastalara oranla daha fazla kök rezorpsiyonu meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of treatment duration and tooth extraction decision to orthodontically induced root resorption. Materials and Methods: Panoramic radiographs of the patients taken before and after treatment were examined who received orthodontic treatment in Ordu University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics. Patients are divided into two groups according to the decision of tooth extraction, with and without tooth extraction. Percentage external root resorption (rEAKR) in the maxillary central and lateral teeth was analyzed on the panoramic radiographic films of each patient, which are taken routinely before and after the treatment. Percentage resorption amount was calculated by comparing pre-treatment crown / root ratios with post-treatment crown / root ratios. The relationship between age, gender, shooting decision and treatment durations and the amount of resorption were evaluated. Results: It was determined that there is a statistically significant positive correlation between the duration of treatment and the rEAKR in maxillary incisors. It was observed that there was statistically significant more root resorption in patients treated with tooth extraction compared to patients treated without tooth extraction. It was observed that the duration of treatment and rEACR were longer in male patients. There was no relationship between age and rEAKR. Conclusions: Orthodontically induced root resorption in maxillary incisors shows a positive correlation with the duration of treatment. In patients who receive orthodontic treatment with tooth extraction, more root resorption occurs than patients treated without extraction.