Sanal ve akustik çalgı eşlikli şarkı öğretimi uygulamalarının müziksel işitme ve şarkı söyleme becerilerine etkisi
The effect of song teaching practices with virtual and acoustical instrument accompaniment on musical hearing and singing skills
  1. Tez No: 668844
  2. Yazar: FERDİ KARAÖNÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Sanal ve Akustik Çalgılar, Müziksel İşitme, Şarkı Öğretimi, Okul Şarkıları, Music Education, Virtual and Acoustic Instruments, Musical Hearing, Song Teaching, School Songs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
İlk ve ortaöğretim kademelerinde verilen müzik eğitimi içerisinde, genel müzik eğitimi bilgileri başta olmak üzere farklı türlerde sözlü müzik eserleri yoğun olarak öğretilmektedir. Bu sözlü eserler içerisinde okul şarkısı olarak adlandırılan ve müzik eğitiminde kullanılabilecek şarkılar (Eğitim müziği besteleri, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği eserleri, ulusal ve uluslararası popüler şarkılar, vb.) yer almaktadır. Bu çalışmada,“Sanal ve Akustik Çalgı Eşlikli (SAÇE) Şarkı Öğretimi”uygulanarak deneysel süreç sonunda öğrencilerin müziksel işitme ve şarkı söyleme becerilerinin gelişimi incelenmiştir. Araştırmada hem nicel hem de nitel yöntemlerden oluşan karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunu, uzman görüşleri alınarak hazırlanmış olan Sanal ve Akustik Çalgı Eşlikli Şarkı Öğretimi Uygulamalarının, 7. sınıf öğrencilerinin müziksel işitme ve şarkı söyleme becerilerine etkisinin incelendiği tek gruplu öntest-sontest deneysel desen oluşturmuştur. Nitel boyutunu ise; bağımsız değişkenin etkilerini ölçmek amacıyla uzman görüşleri alınarak hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış ve açık uçlu sorulardan elde edilen görüşmelerin uygulandığı durum çalışması deseni oluşturmaktadır. Öğrencilerin, Sanal ve Akustik Çalgı Eşlikli Şarkı Öğretimi sürecine ilişkin algılarını tespit etmek amacı ile uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarının analizinde“içerik analizi”kullanılmıştır. Nicel boyutta deney grubu öğrencilerinin (N=14) hazır bulunuşluk seviyelerini belirlemek için öntest olarak“Müziksel İşitme Becerisi Değerlendirme Formu”ve“Şarkı Söyleme Becerisi Değerlendirme Formu”uygulanmıştır. Deneysel süreçte kullanılan şarkılar, MEB 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı 7. Sınıf Müzik Dersi Müfredatı'nda yer alan repertuar içerisinden“Okul şarkısı”,“Türk Sanat Müziği”,“Türk Halk Müziği”ve“Popüler Müzik”türleri arasından uzman görüşü alınarak belirlenmiştir. Seçilmiş olan 12 şarkının öğretimi, uzman görüşü alınarak hazırlanmış olan öğretim programı doğrultusunda 10 hafta boyunca müzik dersi dışında belirlenen toplu çalışma saatlerinde haftada 1 saat olacak şekilde ve derslerin video kayıtları alınarak araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Uygulama sürecinden sonra, sontest olarak öğrencilere tekrar“Müziksel İşitme Becerisi Değerlendirme Formu”ve“Şarkı Söyleme Becerisi Değerlendirme Formu”uygulanmış ve testlerin sonuçları öğrenci videoları izletilerek alan uzmanları tarafından değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırmanın nitel verilerini elde etmek üzere, SAÇE Şarkı Öğretimi Uygulamaları ile eğitim alan öğrencilerin öğrenim sürecine ilişkin algıları yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, deney grubunun müziksel işitme ve şarkı söyleme becerileri öntest puanlarının düşük bir düzeyde olduğu, SAÇE Şarkı Öğretimi Uygulamaları sonrasında yapılan sontest puanlarında müziksel işitme becerilerinin yükselerek ortalama bir seviyeye, şarkı söyleme becerilerinin ise yüksek bir seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir. Deneysel uygulama sonrasında öğrencilerle yapılan görüşmelerde, SAÇE Şarkı Öğretimi Uygulamalarının; müziği kendilerine sevdirdiği, öğretici, eğlenceli ve faydalı olduğu, müziksel işitme ve şarkı söyleme becerilerini geliştirdiği, müzik dersleri haricinde ders dışı öğretim materyali ve ders dışı etkinliklerde kullanılabilir bir uygulama olduğu öğrenciler tarafından ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Particularly for general music knowledge, music genres with lyrics are taught intensively within music education at primary and secondary levels. Among these works with lyrics, there are school songs that can be used in music education (Educational music compositions, Turkish Classical Music, Turkish Folk Music, national and international popular songs, etc.). In this study,“Song Teaching with Virtual and Acoustic Instrument Accompaniment (VAIA)”was implemented and the development of the musical hearing and singing skills in students was examined after the experimental process. The research was conducted using mixed methods consisting of both quantitative and qualitative methods. The quantitative dimension of the research, which was prepared by taking expert opinions, included a single group pre-test-post-test experimental design examining the effects of the Song Teaching with Virtual and Acoustic Instrument Accompaniment Practices on musical hearing and singing skills of 7th-grade students. The qualitative dimension consisted of a case study design prepared by consulting expert opinions, which implemented interviews with semi-structured and open-ended questions aiming to measure the effects of the independent variable.“content analysis”was used to analyze the semi-structured interview forms which were administered to determine the students' perceptions of the Song Teaching with Virtual and Acoustic Instrument Accompaniment process.“Musical Hearing Skill Assessment Form”and“Singing Skill Assessment Form”were administered as a pre-test to determine the readiness level of the experimental group students (N=14) in quantitative terms. Songs used in the experimental process were determined by consulting expert opinion among the genres“School Song”,“Turkish Classical Music”,“Turkish Folk Music”and“Popular Music”from the repertoire of the 7th Grade Music Lesson Curriculum for the Academic Year 2019-2020 by the MNE. Following a curriculum prepared by consulting expert opinion, the researcher applied the teaching of the selected 12 songs for ten weeks in 1-hour sessions outside the music lessons in group study hours and shot their videos. After the application phase, the“Musical Hearing Skill Assessment Form”and“Singing Skill Assessment Form”were filled out by the students again as a post-test and the field experts, who also watched the student videos, evaluated the test results. Also, the perceptions of the students who received education with VAIA Song Teaching Practices were determined by semi-structured interview questions in order to collect the qualitative data of the research. As the research result, it was determined that the experiment group's pre-test scores of musical hearing and singing skills were at a low level; the post-test scores implemented after the VAIA Song Teaching Practices showed that their musical hearing reached an average level, and their singing skills reached a high level. In the interviews conducted after the experimental practice, the students stated that the implementation of VAIA Song Teaching Practices made them love music, that it was educational, fun and helpful, that it developed musical hearing and singing skills, and that it was usable in extracurricular teaching materials and extracurricular activities.