İbn Rüşd düşüncesinde din-felsefe ilişkisi
Religion-philosophy in the thought of Ibn Rüşd
  1. Tez No: 668874
  2. Yazar: SERAP YAĞMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Felsefe, Faslu'l-makâl, Te'vîl, İbn Rüşd, Religion, Philosophy, Faslu'l-Makâl, Interpretation, Ibn Rushd
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Felsefe tarihi boyunca, din-felsefe, akıl-inanç, bilim-vahiy ilişkisi önemli konulardan biri olagelmiştir. İbn Rüşd, bu konudaki görüşleriyle hem özel olarak İslâm felsefesinin, hem de genel olarak felsefe tarihinin dikkat çekici isimlerinden biri olmuştur. Bu çalışmada filozofun konuya yaklaşımı ele alınmıştır. İslâm tarihinde ortaya çıkan pek çok akımın temelinde yer alan yorumlamaları ile öne çıkan İbn Rüşd, bu yorumların nasıl olması gerektiği ve bu faaliyetlerin metotlarının üzerinde çalışmalar yapmıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmada kullanılan model, var olan bir durumu var olduğu şekliyle ortaya koymayı amaçlayan tarama modelidir. Bu çalışmada kaynak olarak, ülkemizdeki entelektüel camiada İbn Rüşd'ün Faslu'l-Makâl adlı eserinin farklı dönemlerde yapılmış iki önemli tercümesi kullanılmıştır. Ayrıca İbn Rüşd'ün fikirlerini daha derinden anlamak için İbn Rüşd üzerine yazılmış diğer eserlerden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of philosophy, the relationship between religion-philosophy, reason- belief and science-revelation has been one of the significant issues.Ibn Rushd has been one of the prominent figures in both islamic philosophy in particular and in the history of philosophy in general by his opinions concerning this subject.İn this study , the approach of the philosopher has been discussed .Ibn Rushd who stands out with his interpretations that are on the basis of many movements which occured in the history of Islam studied on how these interpretations should be and searched for the methods of these activities .The model used in this study is a scanning model which aims to reveal an existing situation as it exists .In this study , two important translations of Ibn Rushd's work named“Faslu'l-Makâl”which were produced in different periods of time have been used as a source in our country's intellectual community .Moreover , other works written on Ibn Rushd have also been used to comprehend the views of Ibn Rushd more deeply.