Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarında zarar yapan önemli bazı böcek türleri üzerine araştırmalar
Investigation on the some important demaging insect the forest of in Kahramanmaraş forest region directorate
- Tez No: 66888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş Bölgesi, Zararlı Böcekler, Orman Ağaçları XIV, Kahramanmaras Region, Pest Insects, Forest Trees XV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Bu çalışmanın yürütüldüğü Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü idari sınırları içerisindeki toplam alanın 952 471 ha.'ı orman alanı geri kalan 4 758 264 ha.'ı ise orman olmayan diğer alanlardır. Bölgenin bir kısmında Akdeniz iklimi hakimdir. Diğer kısımlarında karasal iklim görülür. Bölge ormanlarında,bu iki iklim türüne ve bunların kesişimi bir iklime uyum sağlamış ağaç türlerinden kızılcam, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri yaygındır. Lokal olarak doğu kayını mevcuttur. Ayrıca, çeşitli kavak ve okaliptüs plantasyonları önemli bir alana yayılmıştır. Bu araştırmada, bölgedeki ormanlarda önemli zararı görülen böcek türleri ve uygun koşullar bulmaları halinde zararlı duruma geçebilecek türler tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçta, Lepidoptera, Coleoptera, Hymenoptera, Heteroptera, Homoptera ve Orthoptera takımlarının 34 ayrı familyasına ait toplam 111 zararlı böcek türü tespit edilmiştir. Bu türlerin yaklaşık yansı Lepidoptera türleridir. Bunların içinde en çok rastlanan tür bölgedeki tüm ormanlarda zarar yapan çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa Schiff.)' dir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION ON THE SOME IMPORTANT DAMAGING INSECTS THE FORESTS OF IN KAHRAMANMARAŞ FOREST REGION DIRECTORATE The study was conducted in kahramanmaras Forest Regional Directorate Forests which have two main climate types, mediterranean and continental. In the region calabrian pine (Pimis brutia Ten.), Crimean pine {Pimis nigra), cedrus (Cedrus libani), fir (Abies cilicica) and Oaks (Quercus spp.) are the main tree species. Oriental beech (Fagus orientalis) is also found in some localities. Also, poplar and eucalyptus plantations have a wide distribution in the area. In this study, insect species considered to be extremely harmful to main forest tree species and species that can be harmful in the proper conditions were investigated. As a result, a total 111 pest insect species were identified which belong to 34 different families of Lepidoptera, Coleoptera, Hymenoptera, Heteroptera, Homoptera, and Orthoptera orders. Almost half of the species identif,ed were of Lepidoptera. Among these processiena mont (Thaumetopoea pityocampa Schiff.) is the most common species in the region.