Trabzon ve çevresinin karayosunu (Musci) florası
The Moss (Musci) flora of Trabzon and its around
  1. Tez No: 66887
  2. Yazar: TURAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET BAYDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Karayosunlan, Flora. IX, Bryophyta, Moss, Flora
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET Bu çalışmada, araştırma alanı olan Trabzon ve çevresinden toplanan örnekler değerlendirilerek 27 familya' ya ait 59 cins ve bunlara ait 122 takson tanımlanmıştır. Bunlardan 26 takson (Polytrichum longisetum, Campylopus brevipilus, C fragilis, Fissidens taxifolius, Tortula intermedia, Barbuta convoluta, B. recurvirostra, B. tophacea, Schistidium trichodon, Bryum pallescens, B.creberrinum, Orthotrichum affine, Habrodon perpusillus, Thuidium abietinum var. hystricosum, Ablystegium riparium, A. humîle, Drepanocladus exannuatus, Brachythecium. velunitum, B. plumosum, Cirriphyllum piliferum, Eurhynchium praelongum, Orthothecium intricatum, Plagiothecium plathyphyllum, Platygrium repens, Hypnum lindbergi, Rhyntidiadelphus squarrosus) Henderson'un kareleme sistemine göre A4 karesi için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir. Bölgede içerdiği takson saysı yüksek değere sahip familyalar şunlardır: Brachyiheciaceae (23), Pottiaceae (13), Hypnaceae (11), Dicranaceae (9), Polytrichaceae (8), Grimmiaceae (8), Mniaceae (7), Thuidiaceae (6), Amblytegiaceae (6), Bryaceae (6), Takson sayısına göre başlıca büyük cinsler ise Brachythecium (9), Polytrichum (5), Barbula (5), Eurhynchium (5), Hypnum (5), Dicranum (4), Trichostomum (4), Bryum (4), Plagiomnium (4), Thuidium (4).
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, done in Trabzon province, 122 taxa identified. Among them 26 \axa.(Polytrichum longlsetum, Campylopus brevipilus, Cfragilis, Fissidens taxifolius, Tortula intermedia, Barbula convoluta, B. recurvirostra, B. tophacea, Schistidium trichodon, Bryum pallescens, B. creberrinum, Orthotrichum affine, Habrodon perpusilus, Thuidium abietinum var. hystricosum, Amblystegium riparium, A. humile, Drepanocladus exannuatus, Brachythecium velunitum, B. plumosum, Cirriphyllum piliferum, Eurhynchium praelongum, Orthothecium intricatum Plagiothecium platyphyttum, Platygrium repens, Hypnum lindbergi, Rhyntidiadelphus squarrosus) are new for A4 grid-square which is adopted by Henderson. The families which the richest species with high taxon number are as fallows: Brachytheciaceae (23), Pottiaceae (13), Hypnaceae (11), Dicranaceae (9), Polytrichaceae (8), Grimmiaceae (8), Mniaceae (7), Thuidiaceae (6), Amblytegiaceae (6), Bryaceae (6), The richest genera on account of number of taxa are Brachythecium (9), Polytrichum (5), Dicranum (4), Barbula (5), Trichostomum (4), Bryum (4), Plagiomnium (4) Thuidium (4), Eurhynchium (4), Hypnum (4).