Technology intensive production and economic development in the context of the new international economic division of labour
Yeni uluslararası ekonomik iş bölümü bağlamında teknoloji yoğun üretim ve ekonomik gelişme
  1. Tez No: 668926
  2. Yazar: DİLRUBA KURUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji-yoğun Üretim, Endüstrileşme, Ekonomik Kalkınma, Technology-intensive Manufacturing, Industrialization, Economic Development
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Teknolojik gelişmeler uluslararası sistemde ve uluslararası ekonomik iş bölümünün dönüşümünde şekillendirici ve önemli bir etkiye sahiptir. Sanayi devriminden günümüze kadar devam eden endüstriyel gelişmeler beraberinde teknolojinin kullanıldığı üretim sistemlerini getirmiştir. Taylorist-Fordist üretim metodolojileri 1970'li yıllarda yerini post-Fordist sürece bırakmıştır. Devam eden süreçte artan küreselleşme, bilgi teknolojilerinin gelişmesi yeni bir dönüşüme zemin hazırlamıştır. Son yıllarda Endüstri 4.0 sürecinin de katkılarıyla yeni bir ekonomik iş bölümüne geçişin olduğu gözlemlenmektedir. Bu tezde, endüstrileşme sonucunda ortaya çıkan teknoloji-yoğun üretimin ekonomik kalkınma üzerinde olumlu etkilere sebep olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, gelişmiş ve gelişmekte olan, Asya ve Doğu Asya bölgesinde yer alan yedi ülke seçilmiştir ve bu ülkeler iki grupta değerlendirilmiştir. Tümdengelim yöntemi uygulanarak birinci gruba seçilen dört ülkeye (Çin, Japonya, Güney Kore ve Singapur) doğrudan ispat yöntemi ile yaklaşılmıştır. Birinci grupta tezin temel argümanı olan teknoloji-yoğun üretim ve ekonomik kalkınma arasındaki olumlu ilişki ortaya koyulmuştur. Teknoloji- yoğun üretim ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi anlamak adına seçilen ülkelerin sadece ekonomik durumunu belirten verilere değil, tarihsel süreçlerine ve uluslararası ekonomik sisteme entegrasyon süreçlerine de bakılmıştır. İkinci grupta yer alan ülkeler (Hindistan, Endonezya ve Tayvan), tümdengelim yöntemine bağlı olarak, argümanın tersini dolaylı olarak ispat etme yöntemine göre değerlendirilmiş ve ana argümanı desteklemiştir. Temel argümanı desteklemek için ikinci grup ülkeler ekonomik büyüme verileri yüksek olan fakat ekonomik kalkınma ve endüstrileşme seviyesi düşük olan ülkelerden seçilmiştir. Modern Dünya Sistemleri Teorisi ve Bağımlılık Teorisi bağlamında ülkelerin yeni uluslararası ekonomik iş bölümündeki konumuna bakılmıştır. Uluslararası ekonomik iş bölümünün yeniden şekillendiği bu süreçte, birçok ülke endüstrileşmenin çevre üzerindeki etkisini azaltmak için yeşil ekonomilere yönelmiştir. Bu tezde ele alınan ülkelerin çevre üzerindeki baskısına ve endüstrileşmesinin yol açtığı çevre tahribatına dikkat çekmek için yeşil ekonomilere geçiş incelenmiştir. Bu bağlamda, Çin ve Hindistan'ın yeşil ekonomiye yönelik programları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological developments have a shaping and essential effect on the international system and the transformation of the international economic division of labour. Industrial developments from the industrial revolution to the present have brought production systems using technology with them. Taylorist-Fordist production methodologies left their place to the post-Fordist process in the 1970s. Increasing globalization and development of information technologies in the ongoing process paved the way for a new transformation. In recent years, it has observed that there has been a transition to a new economic division of labour with the contributions of the Industry 4.0 process. In this thesis, it has tried to be put forward that technology-intensive production, which emerged as a result of industrialization, has positive effects on economic development. In this context, seven developed and developing countries located in Asia and East Asia were selected, and these countries were evaluated in two groups. The four countries selected to the first group (China, Japan, South Korea and Singapore) by applying the deductive method were approached by the direct proof method. In the first group, the positive correlation between technology-intensive production and economic development, which is the main argument of the thesis, is put forward. In order to understand the correlation between technology-intensive production and economic development, not only the data indicating the economic situation of the selected countries but also their historical processes and integration processes into the international economic system have examined. The countries in the second group (India, Indonesia and Taiwan) were evaluated according to the method of proving the contrary to the argument indirectly, depending on the deductive method, and it supported main argument. The second group of countries is selected from countries with high economic growth data but low levels of economic development and industrialization to support the main argument. In the context of Modern World Systems Theory and Dependency Theory, the position of countries in the new international economic division of labour has examined. In order to draw attention to the ecocide caused by the industrial process in the world, the transition to green economies has examined, and the programs of China and India for the green economy have evaluated.